DEN HAAG - De afgelopen vijf jaar hebben 59 tbs-gestelden, onder wie vier vrouwen, in totaal 62 nieuwe delicten gepleegd. Een derde van de delicten (22) gebeurde nadat de tbs'er zich aan een verlof had onttrokken en drie na ontvluchting uit een kliniek.

De meeste delicten werden gepleegd tijdens het verlof of binnen een behandelinstelling zelf. Driekwart van de recidives gaat gepaard met geweld en een kwart betrof een seksueel delict. Dat blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) dat dr. mr. M. Hildebrand maandag presenteerde voor de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt.

Zware delicten

Uit de cijfers blijkt verder dat áls de tbs'ers opnieuw de fout in gaan, dit merendeels ernstige misdrijven zijn. Voor zover bekend ging het in 36 van 58 gevallen om misdrijven waarop een celstraf van meer dan acht jaar staat.

De onderzoekers concluderen dat met een nieuw te ontwikkelen risicotaxatie veel recidives kunnen worden voorkomen. Volgens Hildebrand zijn onttrekkingen, ontvluchtingen en recidives namelijk goed te voorspellen als allerlei factoren worden gewogen.

Het gaat om kenmerken zoals de houding van patiënten ten opzichte van de behandeling, hun vaardigheden in een stressvolle situatie en gebruik van drank en drugs. Nu worden taxaties voor verlof op een net iets andere manier gemaakt.

7x per maand

In de onderzochte periode waren er 488 onttrekkingen door 230 patiënten, onder wie 21 vrouwen. Gemiddeld onttrokken deze vrouwen zich per persoon vier keer aan een verlof en mannen twee keer. De meeste onttrekkingen zijn tijdens het onbegeleid verlof.

Op jaarlijks 50.000 verlofbewegingen gaat het procentueel om weinig onttrekkingen. Toch zijn het zeven per maand. De meesten komen binnen twee dagen alsnog terug in de instelling.