BAGDAD - De derde 'verjaardag' van de Amerikaanse invasie in Irak is maandag gepaard gegaan met een aantal bomaanslagen en ander geweld. Zeker zestien mensen kwamen daardoor om het leven, meldde de politie. De incidenten deden zich voor in en rond de hoofdstad Bagdad en Kirkuk. Onder de doden waren politiefunctionarissen, maar ook burgers.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Iraakse autoriteiten en de buitenlandse troepenmacht in Irak hebben strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Vooral in Karbala zijn veel veiligheidstroepen op de been omdat in de stad een massale sjiitische processie gaande is.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen dagen vooral beklemtoond dat de situatie in Irak onder controle is. President Bush is ervan overtuigd dat de Amerikaanse strategie zal leiden tot de overwinning.

Belastingbetaler

De Amerikaanse belastingbetaler moet daar overigens wel flink voor moeten betalen. Volgens de jongste gegevens belopen de kosten van de oorlog zeker 248 miljard dollar.

De Amerikanen hebben tot dusver meer dan 2300 militairen verloren in de strijd. Het aantal Iraakse burgers dat is gedood wordt geschat op een aantal tussen de 32.600 en 35.700. Voor de wederopbouw en ontwikkeling van Irak is tot 2007 zeker 55 miljard dollar nodig.