BRUSSEL - Europees commissaris Ferrero-Waldner (Buitenlandse Zaken) is van mening dat sancties gericht tegen Wit-Rusland "zeer waarschijnlijk" zijn. Zij denkt dat het niet zal gaan om economische sancties, maar eerder om het verstrekken van bepaalde visa te weigeren.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een aanhanger van de oppositie toont de vlag van de Europese Unie als protest tegen de verkiezingsuitslag van zondag

Maandag komen van alle EU-lidstaten de ministers van Buitenlandse Zaken samen in Brussel voor een speciale vergadering. De ministers bekijken of sancties mogelijk zijn, al is het volgens diplomaten nog maar de vraag of daar maandag een besluit over valt.

EU-voorzitter Oostenrijk, spreekbuis namens de gehele Europee Unie, is van mening dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. "De presidentsverkiezingen in Wit-Rusland hebben plaatsgevonden in een klimaat van intimidatie en het dwarsbomen van de oppositie", aldus minister Plassnik van Buitenlandse Zaken.

Eerlijke verkiezingen

In een reactie laat Moskou weten dat de verkiezingen, naar hun mening, wel eerlijk verlopen zijn en dat de uitslag moet worden gerespecteerd. "De Wit-Russen hebben hun wil duidelijk kenbaar gemaakt en dat moet met respect worden behandeld", aldus een verklaring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat de stembusgang, die door president Aleksandr Loekasjenko met overweldigende meerderheid werd gewonnen, is verlopen in lijn met internationaal geaccepteerde standaarden. Er is volgens de verklaring dan ook "geen reden om de legitimiteit van de resultaten in twijfel te trekken".

Nieuwe verkiezingen

De Verenigde Staten accepteren het resultaat van de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland niet en vinden dat de Wit-Russische president Loekasjenko in "een klimaat van angst" is herkozen. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan maandag gezegd. Volgens de VS was er sprake van een grote intimidatiecampagne. Zo zijn leden van de oppositie in elkaar geslagen en gearresteerd en is er met de verkiezingsuitslag gefraudeerd. "We ondersteunen de roep om nieuwe verkiezingen", aldus McClellan.

Revolutie mislukt

De president zei in een reactie dat de "pro-Westerse revolutie" in Wit-Rusland is mislukt. "Laat me zeggen dat de revolutie waarover zoveel mensen hebben gepraat, en die sommigen voorbereidden, is mislukt", aldus een strijdvaardige Loekasjenko op een persconferentie in Minsk. De autoritair regerende leider stelde, verwijzend naar Westerse steun voor de oppositie: "Ondanks de druk en orders van buitenaf konden ze ons niet breken."

"Denk eens in hoe absurd dat is", reageerde Loekasjenko op een vraag van een journalist over de eis van de oppositie om de verkiezingen ongeldig te verklaren. De president, die wel als de laatste dictator van Europa wordt omschreven, is zondag voor de derde keer op rij tot president gekozen. Hij kreeg 82,6 procent van de stemmen.

Demonstraties

De Wit-Russische oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj heeft maandag de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag van de hand gewezen. Hij riep opnieuw op tot demonstraties. President Aleksandr Loekasjenko is volgens Milinkevitsj, de belangrijkste oppositiekandidaat, geen legitieme president. "De enige manier om met deze autoriteiten in gesprek te gaan is vanaf de straat", aldus de politicus die zondag volgens de officiële uitslag slechts 6 procent van de stemmen kreeg. "We moeten de straat opgaan."

Farce

Mensenrechtenorganisatie Raad van Europa noemt de verkiezingen van zondag een "farce". Doordat de vrijheid van meningsuiting in het Oost-Europese land zo hard wordt onderdrukt, is de herkozen Aleksandr Loekasjenko volgens een verklaring van de Raad een president met een "besmet" mandaat.

De uitslag is volgens de organisatie verdacht hoog. "Toch is het grootste probleem met de uitslag niet fraude bij het tellen van de stemmen, maar bedrog in de aanloop naar de stembusgang", stelt de Raad. De internationale gemeenschap moet nu een vreedzame en democratische overgang stimuleren. "Wat Wit-Rusland nodig heeft is een democratische evolutie", aldus de verklaring.

OVSE

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vindt dat de verkiezingen niet aan de internationale normen hebben voldaan. De OVSE, toezichthouder op het eerlijke verloop van verkiezingen, was weliswaar aanwezig bij de verkiezingen in Wit-Rusland maar kon haar taken niet naar behoren uitvoeren.