AMSTERDAM - De vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft in 2003 verklaard dat de groepering rond topcrimineel Willem Holleeder 'zo'n 25 liquidaties heeft laten plegen'. Dat meldt Het Parool maandag. Het zou onder meer gaan om Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Gijs van Dam junior en Magdi Barsoum.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Het Parool heeft Endstra dit verklaard tegen rechercheurs van de Criminele Inlichtingendienst van de Amsterdamse politie. Endstra voerde ongeveer vijftien gesprekken met de rechercheurs in een rondrijdende auto. Het Parool zegt in het bezit te zijn van het proces-verbaal van 'de achterbank-gesprekken', dat 250 bladzijden beslaan.

Aankondiging

Het dagblad schrijft dat Endstra verklaarde dat Holleeder sommige liquidaties aankondigde, zoals die op Van Hout. "Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken," verklaarde Endstra. "En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? 'Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam."

Holleeder waarschuwde Endstra uit de buurt te blijven van de beoogde slachtoffers: "Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: 'Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die voorkomende gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd."

Endstra verklaarde daarnaast dat Holleeder en zijn mensen informatie kregen van een hoge functionaris bij politie en justitie, bijgenaamd 'De Pet'. De Pet was volgens Endstra weer een eerder corrupt contact van de gedetineerde topcrimineel Mink K. .

Criminele organisatie

Holleeder en zijn vermoedelijke kompanen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde. Endstra was een van de slachtoffers en werd in mei 2004 in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Ook wordt vermoed dat de vorig jaar vermoorde vastgoedmakelaar Cees Houtman en de vastgoedhandelaren J.W. en R.F. onder de afpersing gebukt gingen. F. ontkent dat overigens.

Holleeder zou in 2003 ook plannen hebben gemaakt om Joop van den Ende te ontvoeren. Daarnaast wilde Holleeder John de Mol afpersen door hem te bedreigen met het kidnappen van zijn zoon.