ARNHEM - De agent, die zondagmorgen in het Gelderse Nijkerkerveen een 49-jarige man doodschoot, is door de recherche als getuige gehoord. De politie heeft hem niet aangehouden. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem maandag.

Ook zijn collega die bij de dodelijke schietpartij was, heeft zondag een getuigenis afgelegd. Het OM hoopt dat de rijksrecherche en de technische recherche nog deze week hun onderzoek naar het incident zullen afronden. Dan pas kan bepaald worden of de betrokken agent verdachte is, aldus de justitiewoordvoerster.

De twee agenten van het korps Gelderland-Midden troffen zondagmorgen rond twee uur de 49-jarige man aan in de Dirk Ruitenbeekstraat in Nijkerkerveen. Hij zwaaide met wat later een zeer echt lijkend neppistool bleek te zijn en bedreigde daar mensen mee.

Waarschuwingsschot

De agenten sommeerden de man het wapen te laten vallen en losten een waarschuwingsschot, maar dat hielp niets. Daarop heeft een van de agenten gericht geschoten en de Nijkerkervener dodelijk getroffen.

Buurtgenoten beweren dat de man wel vaker in de war was, maar geen kwade bedoelingen had. Andere buurtgenoten namen zijn dreigende gedrag zondagmorgen echter zo serieus dat zij de politie alarmeerden. Het lichaam van de doodgeschoten man is voor sectie naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk gebracht.