ROME - De Italiaanse minister Giovanardi heeft dit weekeinde opnieuw uitgehaald tegen de Nederlandse euthanasiewetgeving. De eis van een linkse partij om zijn aftreden wijst de bewindsman van de hand, aldus de website van de krant la Repubblica zondag.

"Nu de Italianen de monsterlijkheid beginnen te kennen van de ontwikkeling van de Nederlandse wetgeving over het uit de weg ruimen van volwassenen en kinderen die 'levens hebben, onwaardig om geleefd te worden', zou ik willen weten waarvoor de Italiaanse regering volgens de Olijf excuses zou moeten aanbieden aan de Nederlandse regering", aldus Giovanardi. De Olijf is de centrum-linkse partijencombinatie.

Minister Bot had vrijdag de Italiaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen, nadat Giovanardi de Nederlandse euthanasiewetgeving had vergeleken met nazipraktijken.

Aftreden

Daniele Capezzone, partijsecretaris van de Italiaanse Radicalen, heeft het aftreden van Carlo Giovanardi geëist als minister van Betrekkingen met het Parlement. De centrumrechtse bewindsman Giovanardi is daarvan niet onder de indruk: "Afgezien van Capezzone en zijn schandelijke campagne voor een wereld waar alleen plaats zou zijn voor perfecte personen, is het echte probleem om te begrijpen of in naam van Europa oplossingen zonder kritiek moeten worden geaccepteerd die raken aan het hart van de verdediging van elk menselijk wezen, gezond of ziek, rijk of arm, man of vrouw, intelligent of geestelijk achtergebleven, zoals 2000 jaar christendom hebben geworteld in het bewustzijn van het volk."