MINSK - De kiescommissie in Wit-Rusland heeft in de nacht van zondag op maandag zittend staatshoofd Alexander Loekasjenko tot winnaar verklaard van de presidentsverkiezingen. Na telling van alle stemmen had Loekasjenko zich volgens de commissie verzekerd van de steun van 82,6 procent van de kiezers.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De voornaamste oppositiekandidaat Alexander Milinkevitsj is met 6 procent van de stemmen tweede geworden. Sergei Gaidoekevitsj kreeg 3,5 procent, Alexander Kozoelin 2,3 procent. 92,6 procent van de kiesgerechtigden maakte de gang naar het stemlokaal. Volgens de kiescommissie is "geen enkele klacht" ingediend.

IJzeren vuist

Dat Loekasjenko de stembusgang met groot verschil zou winnen, stond vooraf al vast. De president regeert Wit-Rusland al twaalf jaar met ijzeren vuist. De oppositie zegt dat de verkiezingen gepaard zijn gegaan met massale fraude en eiste al voor de bekendmaking van de uitslag dat deze zou worden geschrapt.

Betoging

In de hoofdstad Minsk waren zondagavond enkele duizenden betogers op de been, ondanks het dreigement van Loekasjenko om iedereen die de orde zou verstoren "de nek om te draaien". De politie greep niet in. Oppositieleider Milinkevitsj riep de demonstranten op ook maandag de straat op de gaan.

Loekasjenko kan rekenen op de steun van een fors deel van de bevolking, met name op het platteland. Velen menen dat zijn strakke bewind de Wit-Russen de ellende van het wilde kapitalisme in veel andere oud-Sovjetrepublieken heeft bespaard. Het westen beschouwt hem echter als de laatste dictator van Europa.

Waarnemers uit Rusland, dat geldt als een bondgenoot van Loekasjenko, menen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), komt naar verwachting maandag met een heel wat kritischer rapport. Veel westerse waarnemers waren niet welkom in Wit-Rusland.