BELGRADO - De gewezen president van de zelf uitgeroepen Servische Krajina-republiek in Kroatië, Milan Babic, wordt dinsdag in de Servische hoofdstad Belgrado begraven. Dat meldde het Joegoslavische persbureau Tanjug zondag. De politicus, die na een schuldbekentenis dertien jaar gevangenisstraf had gekregen van het Joegoslavië-Tribunaal, beroofde zichzelf op 5 maart in Scheveningen van het leven.

De uitvaart heeft plaats op de begraafplaats Bezanija, in een buitenwijk in het noordwesten van de Servische hoofdstad. Het stoffelijk overschot van Babic komt naar verwachting maandag in Belgrado aan.

De Kroatische Serviër gooide het in 2003 op een akkoordje met de aanklagers van het VN-hof en legde een gedeeltelijke schuldbekentenis af. Hij bekende betrokken te zijn geweest bij de vervolging van etnische Kroaten in het door Serviërs beheerste gebied in Kroatië in 1991/92.

Milosevic

Babic trad onder meer op als getuige tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic. De voormalige Joegoslavische president overleed ruim een week geleden en werd zaterdag in zijn geboorteplaats Pozarevac begraven. De autoriteiten in Belgrado wilden niet dat de teraardebestelling in de hoofdstad plaatshad.