HILVERSUM - De Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen binnenkort aan de wederopbouw gaan werken, heeft een nieuwe gouverneur. Dat meldde Nederlands hoogste militair, commandant der strijdkrachten generaal D. Berlijn zondag in het televisieprogramma Buitenhof

Het was een voorwaarde voor de Nederlandse regering voor deelname aan de ISAF-operatie in het zuiden van Afghanistan dat de oude gouverneur, Jan Mohammed Khan, zou worden vervangen. President Karzai beloofde minister Bot (Buitenlandse Zaken) eind vorig jaar al dat ook te zullen doen.

Taliban

De nieuwe gouverneur, Munib, is opmerkelijk genoeg een voormalig lid van het verdreven taliban-regime in Afghanistan. Volgens generaal Berlijn heeft de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan inmiddels een goed gesprek gehad met Munib. Die zou begrijpen dat er in Uruzgan gewerkt moet worden aan goed en betrouwbaar lokaal bestuur en rechterlijke macht.

Berlijn zei in Buitenhof dat de vertrekkende gouverneur Jan Mohammed beloofd heeft dat zijn achterban zal samenwerken met Munib en de Nederlandse militairen. "Dat zijn goede geluiden", aldus Berlijn.