AMSTERDAM - De jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer negenduizend pelgrims getrokken. Dat zijn er ongeveer duizend meer dan vorig jaar, schatte voorzitter M. Elsenburg van het organiserende Gezelschap van de Stille Omgang.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De grotere belangstelling is volgens hem vooral te danken aan het jubileum dat de Stille Omgang dit jaar viert. De voettocht door het centrum van Amsterdam beleefde de 125e editie sinds de processie in 1881 in de huidige vorm in ere werd hersteld.

Mirakel van 1345

De Stille Omgang is sinds 1881 de nieuwe vorm van de processie die is ontstaan na het zogeheten mirakel van 1345, toen een zieke man in de Kalverstraat een hostie uitbraakte. Het braaksel werd in de haard geworpen. Nadat het vuur was gedoofd, bleek de hostie ongeschonden. De verering van Jezus Christus in de gedaante van de hostie is voor traditonele rooms-katholieken nog steeds de kern van de Stille Omgang.

Nadat Amsterdam in 1578 in protestantse handen was overgegaan, werden rooms-katholieke processies verboden. Pas in de 19e eeuw konden Joseph Lousberg en Carel Elsenburg de Mirakelprocessie nieuw leven inblazen.

Webtv-registratie

De website www.katholieknederland.nl verzorgt voor het eerst een live webtv-registratie van de Stille Omgang. In de uitzending van elf uur 's avonds tot vier uur 's nachts worden beelden van de tocht en van de bijbehorende eucharistievieringen afgewisseld met interviews met deelnemers en filmpjes over de geschiedenis van de processie.

Van de rooms-katholieke (hulp)bisschoppen namen kardinaal Simonis (Utrecht), Punt en Van Burgsteden (Haarlem), Eijk (Groningen) en De Jong (Roermond) deel. Ook oud-bisschop Bö ar van Rotterdam was gewoontegetrouw van de partij. Uit het hele land kwamen ruim zestig groepen, die verdeeld over acht kerken de eucharistievieringen bijwoonden en vervolgens de tocht liepen. De eerste groep begon om half twaalf, de laatste om half twee.