NIJKERKERVEEN - Een politieagent heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond twee uur in Nijkerkerveen een 49-jarige inwoner van die plaats doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de politie van het korps Gelderland-Midden bekendgemaakt.

Buurtbewoners in het Gelderse plaatsje hadden de politie gebeld omdat een man met een vuurwapen mensen bedreigde in de Dirk Ruitenbeekstraat. Het bleek later om een neppistool te gaan.

Waarschuwingsschot

De twee agenten die het eerst ter plaatse waren, sommeerden de man het wapen te laten vallen. Een van hen loste een waarschuwingsschot. De man reageerde niet op de waarschuwing en bedreigde de agenten met het wapen, waardoor er besloten werd gericht te schieten. De politiemensen en ambulancepersoneel hebben nog geprobeerd de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

Waarom de man met het wapen dreigde, is nog niet bekend. Omdat de betrokken agenten bij het korps Gelderland-Midden werken, voert de technische recherche van Gelderland-Zuid het onderzoek uit. Ook de rijksrecherche heeft een onderzoek ingesteld. Het lichaam van het slachtoffer is naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag overgebracht.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het neppistool "niet van echt was te onderscheiden".