ROTTERDAM - Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) is kritisch over een verbod op het dragen van een boerka in de openbare ruimte. De D66-bewindsman zei zaterdag in een toespraak tot VVD-jongeren dat de overheid terughoudendheid past als het gaat om de persoonlijke levenssfeer.

Het mag niet zo zijn dat we allerlei beperkingen gaan opleggen, zodat degene die van zijn vrijheid gebruik wil maken, moet uitleggen waarom. Dat is de rechtsstaat op zijn kop. Vanuit dat perspectief kijk ik kritisch naar de oproep vanuit de Tweede Kamer om het gebruik van de boerka in de openbare ruimte te verbieden", aldus Pechtold.

"Als een vrouw - vanuit een diepe religieuze overtuiging - zelfstandig kiest voor het dragen van een boerka, moet je dan als staat zeggen: U mag dat niet?", hield Pechtold de jongeren van de JOVD voor. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de oproep van de Tweede Kamer.

Open debat

Pechtold vindt dat dit een onderwerp is waarover in "een open debat" een keuze wordt gemaakt. Hij wees op uitlatingen van CDA-minister Peijs (Verkeer) in De Telegraaf onder de kop 'Een sluier geeft vrijheid'.

Pechtold gaf in zijn toespraak ook aan dat hij het niet eens is met Hirsi Ali, dat de vrijheid van meningsuiting ook een recht van beledigen met zich brengt. Vrijheid van meningsuiting betekent volgens hem niet dat er een "vrijplaats voor belediging" is. Het is aan de rechter om te beoordelen wanneer iets te ver gaat, aldus de D66-minister.