BRUSSEL/VILNIUS - VVD-Europarlementariër Hennis-Plasschaert is zaterdagmiddag aan de grens met Wit-Rusland de toegang tot het land ontzegd. Dat heeft zij telefonisch laten weten. Haar toeristenvisum werd aan de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen zonder enige motivatie ingetrokken.

Ook volgde een ondervraging door zes grenswachten met waakhonden. Hennis-Plasschaert wilde naar Wit-Rusland reizen om de verkiezingen van zondag als waarnemer bij te wonen.

Eerder weigerde de regering-Loekasjenko een delegatie van Europarlementariërs, die de verkiezingen als officiële waarnemers bij wilden wonen, al een speciaal visum. Hennis-Plasschaert besloot daarop op eigen gelegenheid per bus vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius naar Wit-Rusland te reizen.

Bij de grenspost werd haar de toegang tot het land echter ontzegd. Hennis-Plasschaert noemt de gang van zaken "absurd". De VVD-politica heeft zich de afgelopen maanden sterk gemaakt voor een eerlijk verloop van de verkiezingen en ontving in Brussel ook de Wit-Russische oppositieleider Milinkevitsj.

Volgens de Nederlandse Europarlementariër waren de plaatselijke autoriteiten voorbereid op haar komst. "Er lag een kopie van mijn paspoort bij de grenspost. Mogelijk was die afkomstig van één van mijn vorige visumaanvragen.

Buitenlanders

Het lijkt er ook op dat de autoriteiten alle buitenlanders buiten willen houden. Ik hoorde via contacten in Minsk dat meerdere EU-politici en -burgers zijn tegengehouden, onder wie een groep van vijf Denen", aldus Hennis-Plasschaert.

"Loekasjenko is waarschijnlijk in een kramp geschoten en wil dat alle buitenlanders gestopt worden." De delegatie van EP-leden die eerder als officiële waarnemers naar Wit-Rusland wilden reizen, diende vier visumaanvragen in. Met instemming van de dagelijkse leiding van het Europees Parlement vroeg Hennis-Plasschaert daarna een toeristenvisum aan.

Zij is zaterdagavond teruggereisd naar Vilnius. Zondag zal zij met enkele honderden andere buitenlanders nog een korte demonstratie aan de grens met Wit-Rusland bijwonen. "Niet dat dat zoden aan de dijk zal zetten, maar ik neem er toch aan deel." Daarna reist zij terug naar Nederland.