DEN HAAG - Het Nederlandse bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam is zaterdag op weg gegaan naar twee Amerikaanse schepen die in internationale wateren voor de kust van Somalië onder vuur zijn genomen. De bemanning van de USS Gonzales en de USS Cape Saint George wilde drie vaartuigen inspecteren, toen ze vanaf de schepen onder vuur werd genomen. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marine zaterdagavond laten weten.


Een schip verdacht van piraterij na een schotenwisseling met de Amerikaanse marine

"Er werd geschoten met een klein kaliber wapens. Dit vuur is beantwoord, waarna een van de verdachte schepen in brand vloog." Bij de schotenwisseling werd een van de opvarenden gedood, zes anderen raakten gewond. Onder de Amerikanen vielen geen gewonden."

Tijdens de actie werden twaalf verdachten aangehouden. De twee Amerikaanse schepen maken deel uit van Task Force 150, de door de Koninklijke Marine geleide missie in de strijd tegen het internationale terrorisme. Ook de Nederlanders patrouilleren in de wateren rond het Arabisch schiereiland en een deel van de kust van Oost-Afrika in het kader van de operatie Enduring Freedom.

Bevoorradingsschip

"De Nederlandse commandant van Task Force 150, H. Ort, heeft het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam naar de Amerikaanse schepen gedirigeerd om ter plekke medische hulp te verlenen." Ort voert het bevel over schepen uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Pakistan en de Verenigde Staten.

In de Somalische wateren is piraterij een veelvoorkomend probleem. Eerder dit jaar werden vijftien bemanningsleden van een Taiwanees vissersschip twee maanden gegijzeld door Somalische kapers.

Ze kwamen vrij nadat de rederij losgeld had betaald. Het Nederlandse fregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën ontfermde zich toen over de Taiwanezen.