POZAREVAC - De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic is zaterdag aan het eind van de middag in zijn geboorteplaats Pozarevac begraven. De kist met zijn stoffelijk overschot werd kort voor zes uur in het graf op het terrein van de woning van zijn familie neergelaten.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een vrouw gooit een bloem op de lijkwagen van Slobodan Milosevic

Bij de plechtigheid was een klein gezelschap aanwezig. Zijn vrouw, zoon en dochter waren er niet. Zij hadden er uit angst voor arrestatie van Milosevic' weduwe voor gekozen om in Moskou te blijven. Bij de teraardebestelling werden brieven van Milosevic' zoon Marko en van zijn vrouw Mira Markovic voorgelezen.

Enkele citaten uit de brief van Markovic: "Uit de verschrikkelijke gevangenis in Den Haag ben je naar ons land teruggekeerd, naar ons huis, waar jij boven alles van hield. (...) Misdadigers hebben jou gedood. (...) Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de grootste man wordt gedood door de kleinsten.

Jij zult eeuwig leven, terwijl jouw moordenaars in Den Haag en hun hielenlikkers zullen worden herdacht als gespuis dat niet weet wat eer betekent".

Televisiezenders

De Servische televisiezenders toonden weinig belangstelling voor de uitvaart van Milosevic, die een week geleden in zijn cel in de VN-gevangenis in Scheveningen overleed. Alleen de zender BK bracht een live-uitzending van de afscheidsbijeenkomst in Belgrado en van de teraardebestelling.

BK had van de organisatoren van de begrafenis toestemming voor de directe uitzending gekregen, net als een Britse en een Russische zender. De beperkte toelating van media bij de teraardebestelling was nodig omdat de tuin bij de woning van de familie niet voldoende ruimte bood voor meer cameraploegen.