DEN HAAG - Tweede Kamerlid Karimi (GroenLinks) trekt opnieuw aan de bel over de rol van Nederlandse commando's bij schietincidenten in het zuiden van Afghanistan waarbij mogelijk taliban- of Al Qaidastrijders in Amerikaanse handen zijn beland.

Zij wil opheldering daarover van minister Kamp (Defensie), liet Karimi zaterdag weten. Zij vraagt zich af of de Kamer bewust niet volledig is geïnformeerd, om de omstreden missie naar de zuidelijke provincie Uruzgan niet in gevaar te brengen.

Special forces

Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad, waarin staat dat door optreden van Nederlandse special forces ten minste tweemaal taliban- of Al Qaedamensen in Amerikaanse detentie zijn terechtgekomen. Dat ligt gevoelig, omdat Nederland verre wil blijven van de arrestatie van terroristische verdachten binnen de Amerikaanse operatie Enduring Freedom. De VS weigeren te voldoen aan het internationaal humanitair recht.

Defensie meldde in januari dat twee Afghanen die bij een schietincident met Nederlanders gewond waren geraakt, in Amerikaanse hechtenis waren genomen. Het lot van de gevangenen was niet duidelijk.

Minister Kamp meldde de Kamer het incident en Karimi stelde er vragen over. Volgens de krant zijn er bij het incident nog vier andere Afghanen betrokken, die zich aan de Nederlandse commando's hebben overgegeven. De vier zijn daarna in Amerikaanse detentie genomen.

Begin februari was er een tweede incident in Zuid-Afghanistan. Kamp lichtte de Kamer daarover woensdag vertrouwelijk in, maar verstrekte weinig details. Dat vindt Karimi onbevredigend.