BRUSSEL - De 51-jarige man die vanaf zaterdagmiddag zijn tweejarige kleindochter in gijzeling hield in een Brussels hotel heeft zich zondagochtend rond 11.30 uur overgegeven. Dat meldde zondag de Vlaamse publieke omroep VRT. De overgave zou zonder bloedvergieten zijn verlopen.

De gijzelnemer dreigde zaterdagavond, toen de gijzeling begon, de hotelkamer op te blazen. Rondom het hotel waren zware veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie zette speciale eenheden in en ontruimde het gebouw.

Medische verzorging

Volgens de Brusselse officier van justitie Degryse hield de man zijn dochter vast om voor haar medische verzorging in België af te dwingen. Het kind lijdt aan een hartkwaal. Over de nationaliteit van de man is nog niets bekend. De communicatie met hem vond plaats in het Engels. Hij wilde meerdere keren overleg plegen met de moeder van het kind, die zich in Polen bevindt.

De man zou van joodse origine zijn, omdat op de achtergrond een rabbijn aanwezig was om mee te werken aan de onderhandelingen met de gijzelnemer. Uiteindelijk kon de politie overgaan tot een geweldloze overmeestering, voordat de rabbijn met de man had gesproken. Hij had op zijn kamer in het Tulip Inn hotel in het centrum van de stad overigens geen wapens verborgen.

Volgens officier van Justitie Degryse was er wel degelijk sprake van een gijzeling, omdat de man voorwaarden had gesteld aan zijn overgave. Hij is aangehouden voor verhoor. Het kind is overgebracht naar een ziekenhuis. Het zou in goede gezondheid verkeren.