PARIJS - Meer dan een miljoen Fransen zijn zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van de regering van premier De Villepin en zijn omstreden hervormingsplannen voor het arbeidsrecht. Dat deelden de organisatoren zaterdag aan het eind van de middag mee. Zij noemden een aantal deelnemers van 1.145.000. De schatting van de politie lag een stuk lager.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In Parijs namen 350.000 mensen deel aan een betoging. Ook de demonstraties in Rennes, Lyon en Toulouse waren met tienduizenden deelnemers omvangrijk. De marsen verliepen grotendeels vreedzaam, maar aan het einde van de belangrijkste betoging, in Parijs, staken jongeren een auto in brand en bestookten zij de politie met vuurwerk.

Zeker vijf agenten en twaalf betogers raakten gewond. De politie heeft ongeveer zestig mensen aangehouden. Ook in Marseille en Rennes waren er geïsoleerde geweldsincidenten.


Demonstranten in de straten van Parijs

Vakbonden, scholieren- en studentenorganisaties en de linkse partijen willen de conservatieve regering dwingen af te zien van het voorstel, dat het bedrijven mogelijk maakt werknemers onder de 26 jaar tijdens een proeftijd van twee jaar zonder opgaaf van reden te ontslaan.

De regering gaat ervan uit dat werkgevers daardoor eerder jongeren in dienst zullen nemen. De maatregel moet de torenhoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk terugdringen. De tegenstanders menen echter dat het zogenoemde jongerencontract starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid houdt.

Vakbonden

De vakbonden hadden zaterdag gerekend op ongeveer 1,5 miljoen betogers bij 160 bijeenkomsten. De bonden zullen op basis van de omvang van de betogingen van zaterdag besluiten hoe zij verder actie gaan voeren. De bonden telden bij eerdere betogingen op 7 februari 400.000 en op 7 maart 700.000 betogers. Ook toen lag de schatting van de politie lager.

Uit opiniepeilingen is gebleken dat twee derde van de Fransen wil dat het omstreden plan voor ontslagrecht wordt teruggedraaid. De kwestie leidt al weken tot hevige protesten.

Sorbonne

Vorig weekeinde bezette een groep studenten de Parijse Sorbonne-universiteit, die uiteindelijk door de oproerpolitie met harde hand werd ontruimd. De vakbonden en de linkse oppositie steunen het verzet.

Donderdag werden bij betogingen in Parijs en Toulouse ongeveer driehonderd jongeren opgepakt, nadat die bij een studentenbetoging in botsing waren gekomen met de oproerpolitie. Bij die ongeregeldheden raakten bijna zestig agenten gewond. De Franse president Jacques Chirac riep vrijdag op tot kalmte.