GAZA-STAD - Hamas heeft zaterdag de formatie van een nieuwe regering voltooid en zal de kabinetsploeg later op de dag aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas prestenteren. Dat heeft de zegsman van de radicale Palestijnse organisatie laten weten.

Een woordvoerder van Abbas verklaarde later dat de president zijn fiat zal geven aan de nieuwe regering. Wel zou Abbas de aanstaande Hamas-regering onder druk willen zetten om het conceptregeringsprogramma aan te passen. Het programma voldoet volgens Abbas niet aan de eisen van de internationale gemeenschap, omdat Hamas onder meer weigert het geweld tegen Israël af te zweren. Abbas vreest dat de Palestijnse gebieden in een isolement zullen geraken.

In de nieuwe Palestijnse regering gaat een Hamas-lid het ministerie van Financiën leiden. Het is Omar Abdel-Razeq, een hoogleraar economie. De Verenigde Staten en Israël hebben gezegd dat het Palestijnse ministerie geen geld meer krijgt onder een Hamas-minister. Dat kan betekenen dat de 140.000 ambtenaren en veiligheidsmensen geen salaris meer krijgen.

Ook de andere belangrijke ministeries zullen worden geleid door een Hamas-bewindsman. De overige posten zijn voor buitenstaanders. Hamas won in januari met een overweldigende meerderheid de parlementsverkiezingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever ten koste van Fatah.