POZAREVAC/BELGRADO - Het stoffelijk overschot van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic is zaterdagmiddag kort voor vier uur gearriveerd in zijn geboorteplaats Pozarevac. Langs de straten waardoor de uitvaartstoet reed, stonden duizenden aanhangers van Milosevic.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De kist met het lijk van Milosevic zal enige tijd op het centrale plein van het stadje staan om mensen de gelegenheid te geven afscheid te nemen. Daarna volgt de begrafenis op het terrein van een woning van de familie, waarbij slechts een klein gezelschap aanwezig zal zijn. De naaste familie van Milosevic, die in ballingschap in Moskou leeft, komt niet naar de teraardebestelling.

Belgrado

In het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado verzamelden zaterdag naar schatting 50.000 mensen om oud-president Slobodan Milosevic de laatste eer te bewijzen. De lijkkist van de voormalige Servische leider, die een week geleden in een VN-cel in Scheveningen overleed, stond rond het middaguur opgesteld op een platform voor de ingang van het parlementsgebouw.

Vreugde

Ongeveer duizend tegenstanders demonstreerden zaterdag in het centrum van Belgrado en gaven uiting aan hun vreugde over zijn dood. De tegenstanders zwaaiden met ballonnen, bliezen op fluitjes en riepen leuzen als "het is met hem gedaan". Er was veel politie op de been om te voorkomen dat aanhangers en tegenstanders met elkaar slaags zouden raken.

De teraardebestelling vindt plaats na een dienst van de Servisch-orthodoxe kerk. Die dienst wordt geleid door aartsbisschop Filaret, die zijn sympathie voor de niet-gelovige Milosevic nooit onder stoelen of banken heeft gestoken.

De socialistische partij van Milosevic, de SPS, organiseert de plechtigheden. "Milosevic was de beste van ons allen", zei Milorad Vucelic, de plaatsvervangend voorzitter van de partij, voordat er een minuut stilte in acht werd genomen.

Het stoffelijk overschot van Milosevic lag sinds donderdag opgebaard in het Museum van de Revolutie in Belgrado. Milosevic wordt zaterdagmiddag begraven op het terrein van de ouderlijke woning van zijn vrouw in zijn Servische geboorteplaats Pozarevac. De naaste familieleden van Milosevic zijn daarbij niet aanwezig.

Clark

Voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark sprak zaterdag in Belgrado voor meer dan 50.000 rouwende Slobo-aanhangers. "De geschiedenis zal bewijzen dat Slobodan Milosevic gelijk had", aldus Clark.

Volgens Clark heeft Milosevic zich verzet tegen westerse overheersing. Daarom werd hij "in ketenen uit zijn thuisland naar Den Haag gesleurd, terwijl de Verenigde Staten en de NAVO straffeloos doorgingen met misdadige oorlogen".

"Slobodan Milosevic heeft verzet geboden, hij wees onderwerping af, hij werkte aan vrede", aldus Clark. "Hij onderhandelde met grote energie om de eenheid van de Zuid-Slaven te bewaren. Nu zou Montenegro zich kunnen afscheiden, en Servië zelf zou in stukken kunnen worden gesneden, als het tij niet keert en de geest van Slobodan Milosevic zegeviert." Clark werkt ook mee aan de verdediging van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein.

Pozarevac

De vlaggen hangen halfstok in Pozarevac. Het verkeer in het centrum is vastgelopen als gevolg van de toestroom van belangstellenden, onder wie veel journalisten en cameraploegen. De politie patrouilleert in de straten die naar de woning leiden waar Milosevic in de tuin ter aarde zal worden besteld.

Niet alle inwoners van Pozarevac, een plaatsje op zeventig kilometer ten zuidoosten van Belgrado, zijn er bij. "Wie geeft er wat om de begrafenis? Wij zijn blij. Het is goed dat we verlost zijn van deze ellende", zei een inwoonster. Een andere vrouw zei wel naar de begrafenis te zullen gaan. "Dit is een enorme tragedie, hij is een historische figuur."

De Nemanjinastraat, waar de begrafenis zal plaatsvinden, is voor alle verkeer gesloten. Het hek voor de tuin van de woningen is versierd met honderden rode rozen. In een bloembed staan honderden brandende kaarsen en er liggen veel boeketten. De plaatselijke bloemisten doen de hele dag al goede zaken.