RIJSWIJK - Pleegouders maken zich zorgen dat ze op kosten worden gejaagd. Onder het nieuwe zorgstelsel zijn hun pleegkinderen minimaal verzekerd, terwijl die komend vanuit een achterstandssituatie veelal kampen met slechte gebitten, last hebben van bedplassen en therapie behoeven.

Dit bevestigde zaterdag nationaal coördinator M. De Vries van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen na een bericht in het Algemeen Dagblad.

Pleegouders draaien op voor de extra kosten, tenzij ze zelf een aanvullende verzekering nemen. De NVP zou graag zien dat staatssecretaris Ross (Volksgezondheid), verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de regeling verandert.

De bureaus pleegzorg hebben via de zorgverzekeraar VGZ een basisverzekering afgesloten voor pleegkinderen. Volgens De Vries maakt de gebrekkige regeling het er niet aantrekkelijker voor mensen op om een pleegkind op te nemen. Financiële problemen doemen op.

Campagne

Pleegzorg Nederland is juist deze maand een wervingscampagne ("we zoeken nog een hart met ruimte") begonnen. Er zijn 2500 nieuwe pleeggezinnen nodig om de wachtlijst van duizend kinderen weg te werken. Dat is bijna een kwart van het totale bestand aan pleegouders. Volgens de pleegzorg blijkt dat de animo onder Nederlanders om pleegouder te worden afneemt.