AMSTERDAM/LONDEN/KOPENHAGEN/BERLIJN/ATHENE/ROME (ANP/DPA) - Enkele honderden mensen hebben zaterdagmiddag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezetting van Irak en Afghanistan. De demonstranten eisten dat de westerse troepen zich terugtrekken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tevens riepen ze Amerika op te stoppen met het uiten van dreigende taal richting Iran. Op het Museumplein herdachten de demonstranten na de protestmars de burgerslachtoffers van beide oorlogen.

Volgens de politie namen vijfhonderd mensen deel aan de demonstratie; de organisatie hield het op 2000. De manifestatie verliep rustig. De demonstranten verzamelden om 13.00 uur op het Museumplein.

Onder begeleiding van de politie trokken ze door de stad. Ze riepen leuzen als 'George Bush terrorist' en 'Handen af van Iran'. Ook droegen de demonstranten spandoeken met daarop teksten als 'Geen bloed voor olie' en 'Stop de geweldsspiraal'. Een aantal van hen vertrapte een kartonnen gier met daarop een afbeelding van Bush.

Herdenking

Na de manifestatie hielden de deelnemers een herdenking op het Museumplein voor de gevallen burgerslachtoffers van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Twintig minuten lang lazen ze de namen van doden op. Volgens de organisatie is er in het Westen te weinig aandacht voor de omgekomen burgers.

Platform

Het protest was georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog en was onderdeel van een internationale protestdag. Ook in andere steden vonden demonstraties plaats, waaronder Londen en Berlijn. Het is ongeveer drie jaar geleden dat een internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten Irak binnenviel.

London

In Londen waren volgens de politie ongeveer 15.000 mensen op de been, maar de organisatoren schatten het aantal deelnemers op 80.000 tot 100.000. In Rome gingen 10.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de aanwezigheid van 3000 Italiaanse militairen in Irak.

Ruim 2000 mensen demonstreerden in Athene. In Berlijn ging het om enkele honderden mensen en in Kopenhagen en enkele andere plaatsen om naar schatting in totaal 4000. In Stockholm waren het er ongeveer duizend.