BELGRADO - De familie van de overleden Joegoslavische ex-president Milosevic zal zaterdag niet aanwezig zijn bij zijn begrafenis in Pozarevac. Dat heeft een functionaris van de Servische Socialistische Partij (SPS) gezegd. De SPS was de partij van wijlen Milosevic.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Milorad Vucelic van de SPS blijven weduwe Mira en andere familieleden weg wegens onder meer bedreigingen aan hun adres. Mira en zoon Marko zouden vanuit Moskou moeten komen. Dochter Marija en broer Borislav hadden al eerder gezegd niet aanwezig te zijn.

Tegen Mira liep een Servisch arrestatiebevel wegens haar vermeende betrokkenheid bij financiële malversaties. Het bevel werd tijdelijk ingetrokken om haar komst naar de begrafenis mogelijk te maken, maar de Servische autoriteiten zouden onvoldoende garanties hebben geboden dat ze niet alsnog wordt opgepakt.

De plechtigheid begint om 15.00 uur. Wel worden er tienduizenden andere belangstellenden verwacht, onder wie 2000 Bosnische Serven. De Bosnisch-Servische Socialistische Partij, het evenknie van Milosevic' SPS, heeft zeker 25 bussen ingehuurd.

Veel Bosnische Serven beschouwen Milosevic als held. De toenmalige president van Servië steunde hen in 1992 bij hun verzet tegen het vermeende dreigende gevaar van overheersing door de moslims. In 1995 kreeg Milosevic in Dayton gedaan dat de internationale gemeenschap Republika Srpska erkende als autonome entiteit.

Maar liefst 83 mediaorganisaties hebben zich laten accrediteren om de begrafenis van Slobodan Milosevic zaterdag te verslaan. De BBC stuurt het grootste contingent, met een ploeg van 29 mensen. APTN, de tv-tak van het Amerikaanse persbureau AP, stuurt tien mensen.

Milosevic overleed vorig weekeinde op 64-jarige leeftijd in een cel van het Joegoslavië-Tribunaal in Scheveningen.