PARIJS - Honderdduizenden studenten en scholieren zijn donderdag in Frankrijk de straat opgegaan om te demonstreren tegen plannen van de regering om het ontslagrecht voor jonge werknemers te versoepelen. In de hoofdstad Parijs, maar ook elders kwam het tot botsingen met de oproerpolitie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de ongeregeldheden raakten zeker 35 agenten gewond. Een deel van hen moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde donderdagavond 212 arrestaties, waarvan 147 in Parijs. Betogers vernielden cafés. Een boekenwinkel en minstens een auto gingen in vlammen op. In Toulouse gingen voor- en tegenstanders van de plannen met elkaar op de vuist.


Oproerpolitie tijdens een betoging in de Parijse voorstad Vitry-sur-Seine

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal demonstranten donderdag in heel Frankrijk op 247.500, de organisatie sprak over een half miljoen deelnemers. Voor zaterdag staat opnieuw een massale demonstratie in Parijs op stapel na eerdere betogingen op 7 februari en 7 maart.

Ontslaan

De protesten zijn gericht tegen een voorstel van de regering van premier De Villepin om het voor bedrijven makkelijker te maken om jonge werknemers zonder opgaaf van reden te ontslaan. De regering gaat ervan uit dat werkgevers daardoor eerder jongeren in dienst zullen nemen.

De maatregel moet de torenhoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk terugdringen. Tegenstanders menen echter dat het zogenoemde jongerencontract starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid zal houden. De kwestie leidt al weken tot hevige protesten.

Afgelopen weekeinde bezette een groep studenten de Parijse Sorbonne-universiteit, die uiteindelijk door de oproerpolitie met harde hand werd ontruimd. De vakbonden en de linkse oppositie steunen het verzet.