AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft een 35-jarige man die zich uitgaf als genezend medium, ontmaskerd. Hij perste zijn slachtoffers grote sommen geld af en beloofde ze van hun psychische problemen af te helpen. De man is vorige week aangehouden, zo liet de politie donderdag weten.

Het 'medium' hield onder meer praktijk in de Van Woustraat in Amsterdam en had heel Nederland als werkterrein. Met brieven, advertenties en berichten op internet haalde hij mensen, die veelal in psychische nood verkeerden, over voor een fiks bedrag gebruik te maken van zijn gaven.

De politie vermoedt dat hij op deze wijze honderdduizenden euro's heeft buitgemaakt en dat er nog veel slachtoffers van hem rondlopen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld. De praktijken van de afperser kwamen aan het licht, toen in mei vorig jaar een man uit Ridderkerk aangifte deed van bedrog.

Duistere praktijken

Hij deed dat na het zien van een televisieprogramma waarin de duistere praktijken van een medium in beeld werden gebracht. De slachtoffers van dat medium behielden hun klachten, maar het geld was van hun bankrekening verdwenen. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is vervolgens een onderzoek naar deze praktijken begonnen.

Het 35-jarige medium uit Amsterdam werkte onder namen als Dr. Boo, Dr. Toura(n), Dr Nesta en Mr. Sire. Onder valse voorwendselen bond hij mensen aan zich. Als hij het vertrouwen eenmaal had gewonnen, zette hij zijn slachtoffers zo onder druk dat zij een flink bedrag betaalden voor een behandeling die duurde totdat zijn slachtoffers geen geld meer hadden om hem te betalen.