DEN BOSCH - Een schilderij van Van Gogh dat in 1999 werd gestolen bij Van Lanschot Bankiers in Den Bosch, is bij de eigenaar terugbezorgd. De politie heeft de olieverfschildering De Knotwilg uit 1885 zondag teruggevonden. Twee Bosschenaren (25 en 33 jaar) zijn aangehouden.

De vondst werd donderdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de bank voor bemiddelde klanten.

Bestuursvoorzitter Floris Decker toonde zich "ongelooflijk tevreden" dat de Van Gogh weer terug is. De Knotwilg werd in mei 1999 ontvreemd uit het hoofdkantoor bij de bank. "We zullen het voorlopig zeker in de kluis houden, want we moeten er nog even aan wennen dat het weer terug is", zei de topman bij de terugkeer van het schilderij.

Echtheid

Het paneel was destijds ongeveer 700.000 gulden waard, aldus de politie. De waarde zou zijn gestegen tot "enkele miljoenen euro's", verklaarde een woordvoerder. Het Van Gogh Museum is ingeschakeld om de echtheid ervan vast te stellen.

Het hoofd districtsrecherche van de politie Brabant-Noord J. Nouwens zei dat de politie de zoektocht twee weken geleden opnieuw heeft opgepakt. Over de aanleiding hiervoor deed hij geen mededelingen. "Uiteindelijk zijn we na een week in actie gekomen. Het ging ons erom het doek in goede staat terug te krijgen en dat is gelukt."

Het werk werd in Den Bosch zelf teruggevonden. Alleen de lijst is beschadigd.

Heling

Hoewel de Van Gogh weer terug is, loopt het onderzoek nog. De twee aangehouden Bosschenaren worden vooralsnog verdacht van heling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De Knotwilg is een van de laatste schilderijen die Van Gogh in Nuenen (Noord-Brabant) heeft gemaakt. Hij legde de laatste hand aan het kunstwerk in het voorjaar van 1885. Een halfjaar later verliet hij Brabant definitief.