DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag twee Rijswijkse mannen veroordeeld tot celstraffen van zes en vijf jaar wegens moord op de 30-jarige Louise Donk uit Uden. Zij kwam in januari 2005 om het leven toen Jeroen van G. (23) en Davy V. (19) stukken stoeptegel van een viaduct over de A4 bij Rijswijk lieten vallen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het hof sprak van een 'a-typische moordzaak'. Het was niet het doel om iemand te vermoorden, maar de mannen hebben wel bewust het risico aanvaard dat iemand gedood zou worden als zij hun stenen op de snelweg zouden laten vallen. Een derde verdachte is donderdag vrijgesproken van zijn aandeel in de gebeurtenissen, een vierde Rijswijker was niet in hoger beroep gegaan.

Puin

Van G. kreeg zes jaar, dezelfde straf als bij de rechtbank in Den Haag, voor het medeplegen van moord op Louise Donk en voor poging tot moord op een vrachtwagenchauffeur. Op de wagen van die bestuurder had Van G. eerder op de avond al een zak puin laten vallen. De man kwam met de schrik vrij. V. kreeg vijf jaar cel, ook evenveel als bij de rechtbank, maar dan alleen voor de moord op de automobiliste.

Dat Van G. steeds heeft ontkend dat hij stukken stoeptegel gericht naar de auto op de weg heeft gegooid, maakte voor het hof niet uit. Het Openbaar Ministerie vond alle vier de mannen schuldig aan moord, ook al zaten twee van hen een eindje verderop in de auto te wachten. Zij zeggen dat ze niet konden zien aankomen wat Van G. en V. gingen doen. Het hof bleek ook niet genoeg aanwijzingen te vinden voor een nauwe samenwerking tussen de vier Rijswijkers.

Belangrijke uitspraak

Advocaat Mark Stoet van de vrijgesproken B. vindt het een belangrijke uitspraak van het hof. "De tendens is tegenwoordig dat je al snel wordt veroordeeld omdat je bij de groep hoorde waaruit bijvoorbeeld maar een iemand iets heeft gedaan. Mijn cliënt wist echt niet wat de anderen gingen doen, hij besefte het pas toen het al gebeurd was."

Van G.'s advocaat R. Theelen tekent cassatie aan tegen het arrest. "We willen van de kwalificatie 'moord' af", zei hij.

Ervaring

Theelen stelt dat het vreselijk stom was wat Van G. heeft gedaan, maar dat hij zich niet bewust was dat de kans bestond dat hij iemand zou doden. Je kan alleen weten dat de kans dat iets gebeurt aanwezig is, als je daar ervaring mee hebt, stelt de raadsman. En zoiets als in deze zaak was volgens hem in Nederland voor 9 januari 2005 nog niet in deze vorm gebeurd.