UTRECHT - Tegen de 46-jarige rijschoolhouder Henk K. uit Zeist die vorig jaar met zijn gezin maandenlang spoorloos was, is donderdag bij de rechtbank in Utrecht dertig maanden gevangenisstraf geëist waarvan tien voorwaardelijk. De officier van justitie achtte poging tot brandstichting, oplichting en verduistering van een huurauto bewezen.

K. vertelde de rechtbank dat hij met de huurauto vluchtte omdat hij bang was dat zijn vier dochters door Bureau Jeugdzorg uit huis zouden worden geplaatst. Hij voegde daaraan toe dat hij zijn klanten nooit heeft willen oplichten. Door psychische overmacht vanwege alle problemen had hij in de maanden daarvoor echter ook zijn administratie verwaarloosd.

K. ontkende dat hij voor zijn vertrek heeft geprobeerd de woning van het gezin in Zeist te laten ontploffen. De brandweer ontdekte daar vier openstaande gaskranen en twintig lege flessen spiritus.

De echtgenote van de man en een van zijn dochters legden bovendien zeer belastende verklaringen af. Maar volgens advocate M. Veldman zijn die verklaringen gekleurd door de lopende echtscheidingsprocedure.

De uitspraak is op 30 maart.