DEN HAAG - De eerste hobbykippen in Nederland zijn ingeënt tegen de vogelgriep. Op de boerderij van minister Veerman van Landbouw zetten dierenartsen donderdag een spuitje met vaccin in zijn opgehokte barnevelders en krielkippen. "Een goede manier om de vogelgriep buiten de deur te houden", aldus een tevreden landbouwminister.

Dat zijn kippen als eerste aan de beurt zijn, doet er volgens Veerman niet veel toe. "Ik heb er jaren voor geijverd. Dan ben ik nu graag de eerste."

De vaccinatie gaat de kippen zelf niet in de koude kleren zitten. Het prikje zelf zorgt er samen met de grote mediabelangstelling voor dat de kippen wat van de leg raken, verwacht Veerman. "Dat wordt geen eieren rapen vandaag."

Mijlpaal

De start van het vaccinatieprogramma is een soort mijlpaal. Voor het eerst sinds 1992 mogen landbouwdieren preventief ingeënt worden tegen een gevaarlijke dierziekte. Sinds begin jaren negentig heeft de Europese Unie een nonvaccinatiebeleid.

Pas sinds kort brokkelt dat beleid langzaam af en mogen dieren bij een uitbraak van varkenspest en mond- en klauwzeer (MKZ) een noodvaccinatie krijgen om de verspreiding van de ziekte te beteugelen.

Afschermplicht

De voorzorgsvaccinatie van het pluimvee, waarvoor Nederland drie weken geleden toestemming kreeg van Europa, geldt als alternatief voor de afschermplicht. Om de vogels te behoeden voor besmetting met het vogelgriepvirus moeten de dieren sinds 20 februari afgeschermd leven.

Aan het vaccinatieprogramma is een aantal procedures verbonden, zoals de centrale registratie van de ingeënte dieren en de inkoop van pootringen en vaccins. Dierenartsen verwachten daarom dat hobbykippen, eenden, kalkoenen en ganzen pas na het weekeinde daadwerkelijk in groten getale gevaccineerd kunnen gaan worden.