HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem onderzoekt een klacht van een Surinaamse vrouw die stelt dat ze na een onderzoek naar drugsbolletjes op de luchthaven Schiphol een miskraam heeft gekregen. Dat liet het OM woensdag weten.

De Surinaamse Merlyn MacNack heeft in Nederland een klacht ingediend wegens zware mishandeling tijdens het onderzoek naar bolletjes. Volgens de Nederlandse arts die ze in Huizen raadpleegde, omdat ze na haar 'vrijlating' veel bloedverlies had, is het niet uitgesloten dat de vrouw als gevolg van het onderzoek een vruchtje van ongeveer drie centimeter verloor. Dat staat in een schriftelijke verklaring van de arts.

Doofpot

Het voorval deed zich begin november voor. "Volgens mij hebben ze alles in een doofpot gestopt", zei Merlyn, die nog steeds aangeslagen is, tegen journalisten in Paramaribo. Ze heeft ook een letselschadeadvocaat ingeschakeld die smartengeld eist voor de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de miskraam.

Schoon

Merlyn vertelt uitgebreid over de behandeling die ze gedurende vele uren heeft gekregen, op de luchthaven zelf en in Schiphol-Oost, waar bodyscans zijn gemaakt. "Die man heeft zijn handen in mijn zij en op mijn buik gedrukt en hij zei dat hij dat deed om de bolletjes te laten zakken. Hij had geen oor voor mijn mededeling dat ik geen bolletjes geslikt had en schoon was."

Mensonterend

Merlyn noemt de behandeling op de luchthaven en in Schiphol Oost zeer vernederend en mensonterend. Ze is in Paramaribo onder medische behandeling. De vrouw stelt dat ze niet wist dat ze zwanger was toen ze naar Nederland reisde.

Volgens het OM heeft de vrouw in november aangifte gedaan en loopt het onderzoek naar de zaak nog. In afwachting van het resultaat wil de woordvoerder nog geen uitlatingen doen. Ook de marechaussee, verantwoordelijk voor de drugscontroles op Schiphol, wil nog niets over de zaak kwijt.

Naakt

De zware controle op drugssmokkel stuit al langer op felle protesten. De Nationale Ombudsman Brenninkmeijer heeft een onderzoek ingesteld naar de zogeheten 100-procentscontroles op de luchthaven. Volgens de ombudsman overtreedt de douane de regels door mensen die mogelijk bolletjes hebben geslikt op hun naakte lichaam te onderzoeken.