ROTTERDAM - De advocate van 'topcrimineel' Mink K., A. van der Plas, wil dat de rechtbank in Rotterdam een einde maakt aan de "beschadigingspolitiek" van het Openbaar Ministerie (OM) tegen haar persoonlijk. De raadsvrouw meldde woensdag dat zij nu zelf ook "ten onrechte" in het onderzoek wordt genoemd.

Van der Plas doelde op informatie van getuigen dat de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra haar 100.000 euro in contanten zou hebben gegeven. De reden waarom dit zou zijn gebeurd, is nog niet bekend. Ook zou Endstra een maandelijkse bijdrage aan de advocate hebben gegeven, die voor de vriendin van K. was bestemd.

Verdachten

"Dit is een nieuwe etappe in de beschadigingspolitiek", benadrukte Van der Plas, die nadrukkelijk ontkent ooit geld van Endstra te hebben gehad. "Het lijkt nu zo ver dat naast de verdachten tegenwoordig ook hun advocaten even worden meegenomen."

Mozskowicz

Van der Plas doelde met haar opmerking onder meer op de informatie die justitie in het onderzoek naar Willem Holleeder heeft verzameld over zijn advocaat A. Mozskowicz.

"Het gaat ook nog eens om moeilijk te controleren informatie", benadrukt de advocate. "Wat heeft dit allemaal met het onderzoek naar de moord op Van der Heiden te maken? Wat is het belang?" Mink K. wordt namelijk verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Die werd al in 1993 gedood door een bom die aan de voordeur van zijn woning was gehangen.

Poltiek

K. beschouwt deze zaak zelf als een "politiek aangestuurd proces met een gefabriceerde aanklacht". Eerder antwoordde hij op de vraag of een motief hiervoor zou kunnen zijn dat hij belastende informatie heeft over opsporings- of andere ambtenaren: "Dit is gezien het verleden niet uit te sluiten. De diverse onverklaarbare acties in mijn richting in het recente verleden, kan ik niet anders zien dan als onderdeel van een beschadigingspolitiek tegenover mij."

De rechtbank ging uiteindelijk niet in op de klacht van de raadsvrouw. Wel besloten de rechters woensdag om K. in voorarrest te houden. In juni komt er opnieuw een zogenoemde pro forma-zitting om te kijken hoe ver het onderzoek in deze zaak dan is gevorderd.