STOCKHOLM/KOPENHAGEN - De gevaarlijke variant van vogelgriep H5N1 is voor het eerst vastgesteld in Denemarken en Zweden. Het virus is geconstateerd bij twee wilde eenden in de Zweedse plaats Oskarshamn en bij een dode buizerd op een strand in Denemarken.

Zweden had eind februari bij de Europese Commissie melding gemaakt van de H5-variant van het virus. Nader onderzoek moest uitwijzen of het de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-soort betrof.

In afwachting van het onderzoek in een EU-laboratorium werden meteen maatregelen genomen. In een straal rond 10 kilometer van de vindplaats van de eenden is pluimvee opgehokt en is transport van vogels verboden.

Denemarken

Ook in Denemarken is vogelgriep aangetroffen. Dat hebben de Deense autoriteiten woensdag laten weten aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Denemarken is de elfde EU-lidstaat waar het gevaarlijke virus H5N1 is aangetroffen. Na overleg met Brussel zijn de bekende veiligheidsmaatregelen getroffen, die onder meer betekenen dat er een beschermde zone van drie kilometer rondom de vindplaats is afgebakend. Binnen dat gebied moet alle gevogelte opgehokt blijven.