BELGRADO - Slobodan Milosevic wordt zaterdag begraven in zijn Servische geboorteplaats Pozarevac. Dat heeft Milorad Vucelic, de vicevoorzitter van de Milosevic' Servische Socialistische Partij (SPS), woensdag laten weten aan de Servische televisie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De uitvaart zal plaatshebben in Pozarevac zaterdag om 15.00 uur", aldus Vucelic. Het besluit is in samenspraak met de familie genomen. Milosevic zal donderdag en vrijdag voor het publiek worden opgebaard in het hoofdkwartier van de SPS. Zaterdag rijdt een rouwstoet met de kist met Milosevic naar Pozarevac, aldus Vucelic.

Een raadsman van de familie Milosevic meldde dinsdag dat de Joegoslavische oud-leider in Belgrado zou worden begraven. Ook Moskou werd genoemd als plaats voor de begrafenis.

Voorbereiden

De burgemeester van Pozarevac zou inmiddels opdracht hebben gekregen om de plechtigheid voor te bereiden. Pozarevac ligt aan de rivier de Donau, 70 kilometer ten zuidoosten van de Belgrado en telt circa 50.000 inwoners.

De Servische Radicale Partij (SRS), de grootste partij in het parlement van Servië, heeft alle gepensioneerde militairen en agenten in het land opgeroepen om in uniform naar de rouwplechtigheid te gaan, meldde het persbureau Beta. De Servische regering heeft gezegd dat er geen staatsbegrafenis met bijbehorend militair ceremonieel komt.

Arrestatiebevel

Mira Markovic, de vrouw van Milosevic, gaat niet naar de begrafenis van haar man in Servië. De Servische autoriteiten hebben het arrestatiebevel tegen Markovic tijdelijk opgeschort. Maar Baboerin, een vriend van de familie Milosevic, zegt dat Markovic het niet vertrouwt en bang is dat ze toch wordt opgepakt als ze voet op Servische bodem zet.

Een broer van Slobodan Milosevic, Borislav, liet woensdag vanuit Moskou echter weten dat hij zeker weet dat zijn schoonzus wel degelijk naar de begrafenis zal gaan.