DEN HAAG - De Russische artsen die zich dinsdag in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op de hoogte lieten stellen van de autopsie van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic, onderschrijven de conclusie van het NFI dat Milosevic aan een hartaanval is overleden. Dat heeft de Russische cardioloog Leo Bokeria woensdag in Den Haag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Wij zijn het helemaal eens met de resultaten van de lijkschouwing. Dit is typisch voor een plotselinge hartdood", zei Bokeria, die de Russische artsenmissie leidde. Volgens hem zijn er geen tekenen dat Milosevic zelfmoord zou hebben gepleegd. De Russische artsen hebben uit het NFI geen monsters van het stoffelijk overschot van Milosevic meegenomen.

Bokeria benadrukte dat hij en zijn collega's van mening zijn dat behandeling in Moskou het leven van Milosevic had kunnen redden. Hij stelde dat er nog wel vragen zijn op het punt of de voormalige Joegoslavische president adequaat behandeld is tijdens zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal. "Als de patiënt voldoende was onderzocht, zou hij nu nog leven."

Lijkschouwing

De medici kregen bij het NFI toelichting op de lijkschouwing, onder meer door middel van beeldmateriaal van de autopsie. Moskou zette maandag vraagtekens bij de resultaten van de autopsie in Nederland. De familie van Milosevic heeft het Joegoslavië-Tribunaal ervan beschuldigd hem vermoord te hebben door te weigeren hem voor behandeling door onder anderen Bokeria naar Rusland te laten reizen hoewel Moskou de garantie had gegeven dat hij zou terugkeren naar Den Haag.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov toonde zich in zijn wiek geschoten toen maandag bekend werd dat er enkele weken geleden stoffen in het bloed van Milosevic zijn gevonden die daar niet thuishoorden.