JERUZALEM/JERICHO - Israël heeft het leger en de politie woensdag in de een na hoogste staat van paraatheid gebracht. De vrees bestaat dat Palestijnse radicalen met aanslagen wraak willen nemen voor de belegering van een Palestijnse gevangenis door Israëlische militairen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Duizenden agenten in Israël en militairen langs de grens met de Palestijnse gebieden zijn gemobiliseerd. Ook is de bewaking van buitenlandse objecten, in het bijzonder Amerikaanse en Britse, sterk opgevoerd, meldde de Israëlische publieke radio woensdag.

Zorg

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Palestijnen en Israël tot kalmte gemaand. De raad sprak zijn zorg uit over de situatie en riep militante Palestijnen op ontvoerde buitenlanders vrij te laten.

Israëlische militairen arresteerden dinsdag in het gevangeniscomplex van Jericho de Palestijn Ahmed Saadat, een van de mannen die met hun handen omhoog de gevangenis verlieten na een belegering. Israël houdt Saadat verantwoordelijk voor de moord op minister Zeevi in 2001. Saadat gaf zich over samen met vijf andere, door Israël gezochte mannen.

Vrijgelaten

Na de Israëlische actie in Jericho ontvoerden militante Palestijnen een aantal buitenlanders. Zij lieten de meesten kort daarop vrij. Twee Franse journalisten, een Zuid-Koreaan en een Canadees die nog werden vastgehouden in Gaza, zijn woensdag vrijgelaten. Dat meldden Palestijnse veiligheidsbronnen.

In de Palestijnse gebieden lag het openbare leven woensdag stil als gevolg van een staking die door de verschillende Palestijnse facties is uitgeroepen als protest tegen het Israëlische optreden in de gevangenis in Jericho. Door de belegering van de gevangenis kwamen ook twee Palestijnse bewakers om het leven en raakten 26 anderen gewond. Onder meer winkels, banken en scholen zijn de hele dag gesloten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Toespraak

In verband met de Israëlische operatie besloot de Palestijnse president Abbas dinsdagavond uit Straatsburg terug te keren. Hij zou woensdag een toespraak houden in het Europees Parlement.