AMSTERDAM - De chips in het nieuwe paspoort en de ov-chipkaart zijn vatbaar voor virussen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zijn er in geslaagd een virus te maken voor de zogenoemde RFID-chip, de vervanger van onder meer de streepjescode.

De Amerikaanse promovenda Melanie Rieback heeft de ontdekking gedaan. De RFID-chips zijn kleine stickers met informatie die door radiogolven op afstand kunnen worden gelezen. De verwachting is dat deze stickers in de toekomst op ieder product in de supermarkt worden geplakt. Een caissière is daardoor overbodig. Boodschappen kunnen door elektronische poortjes gaan om te worden afgerekend.

Geheugenruimte

Ook bij huisdieren en vee is vaak een chip geïnjecteerd die de dieren kan identificeren als ze zoekraken of besmet blijken te zijn met een ziekte. "Omdat de geheugenruimte op deze chips beperkt is, nam iedereen tot nu toe aan dat ze niet geïnfecteerd konden worden met een computervirus", stellen de onderzoekers. Nu blijkt besmetting met een virus volgens de onderzoekers wel mogelijk te zijn.

De onderzoekers zeggen dat een kwaadwillende een chip met tien keer zoveel enen en nullen kan plakken op bijvoorbeeld een koffer op een luchthaven. "Zodra zijn koffer wordt gescand kan de besmette tag de hele bagagedatabase van het vliegveld aantasten", stellen de onderzoekers. "Bij aankomst op andere vliegvelden scant men deze koffers opnieuw, waardoor binnen 24 uur honderden vliegvelden kunnen worden besmet. Ideaal voor smokkelaars en terroristen die hun verdachte bagage ongezien de wereld over willen sturen."

Tegenmaatregelen

Rieback benadrukt dat ontwikkelaars hun RFID-systemen moeten controleren en veiligheidsprocedures moeten toepassen. Dit soort tegenmaatregelen kunnen volgens de promovenda de dreiging van RFID-virussen beperken.