LONDEN - Zes mannen vechten op de afdeling intensieve zorg van een Londens ziekenhuis voor hun leven, nadat ze tijdens een test van een nieuw medicijn in een commerciële kliniek in Londen doodziek waren geworden. Dat heeft de Britse toezichthouder op het gebruik van medicijnen (MHRA) woensdagmorgen vroeg laten weten.

De mannen waren gezonde vrijwilligers die zich hadden gemeld om tegen betaling mee te werken aan het testen van een recent ontwikkeld geneesmiddel tegen chronische ontstekingen en leukemie.

Bijwerkingen

De vrijwilligers waren nodig om vast te stellen of er bijwerkingen of andere problemen zouden zijn met het middel, voordat dat onderzocht zou worden op patiënten. Binnen enkele uren nadat zij het middel hadden ingenomen, vertoonden de proefkonijnen ernstige bijwerkingen, zoals ademhalingsproblemen en problemen met de bloedsomloop, meldden Britse media. Twee mannen die ook deelnamen aan het onderzoek kregen geen klachten omdat zij een placebo hadden gekregen.

Nadat de zes mannen ziek waren geworden, werden zij maandagavond opgenomen in het ziekenhuis Northwick Park, waarin de zelfstandige onderzoekskliniek is gevestigd. Ziekenhuisdirecteur Ganesh Suntharalingam zei woensdag tegen de BBC dat de toestand van de zes ernstig en in enkele gevallen levensbedreigend is als het gevolg van het falen van belangrijke organen.

Richtlijnen

De test was opgezet door het Amerikaanse bedrijf Parexel. De vrijwilligers slikten een medicijn dat door het Duitse bedrijf Te Genero is ontwikkeld. Een woordvoerder van Parexel zei dat het bedrijf zich bij de test heeft gehouden aan de richtlijnen die daarvoor gelden. Hij benadrukte dat het zeer zelden voorkomt dat bij een test zulke ernstige bijwerkingen worden ontdekt.

De Britse toezichthouder op het gebruik van medicijnen heeft onmiddellijk de toestemming voor het testen van het nieuwe medicijn ingetrokken. Hij heeft een internationale waarschuwing doen uitgaan om te voorkomen dat het middel in andere landen wordt getest. Er is een onderzoek begonnen om vast te stellen waardoor de problemen zijn ontstaan. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar eventuele menselijke fouten en mogelijke besmetting van het middel.

De MHRA had toestemming gegeven om het niet met name genoemde middel te testen nadat het al was onderzocht met gebruik van proefdieren en in het laboratorium. Bij het proefdieronderzoek zou niets gebleken zijn van bijwerkingen.