AMSTERDAM - Om middernacht opent Arthur Japin de 71e Boekenweek. Dat gebeurt met een roffel op een Japanse trommel, maar pas na het onvermijdelijke Boekenbal, dinsdagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Esmée Burgersdijk l Gasten arriveren op Boekenbal

Japin was als schrijver van het boekenweekgeschenk 'De grote wereld' verzekerd van een uitnodiging. Hetzelfde gold voor Paul Witteman, verantwoordelijk voor het boekenweekessay Erfstukken. Al jaren is het uitnodigingenbeleid van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek onderwerp van gesprek. Zo kwam Harry Mulisch dinsdagavond tegelijkertijd met Heleen van Royen op de rode loper. Van Royen kreeg een uitnodiging, maar haar uitgever, de Foreign Media Group, was niet welkom.

Bal der Geweigerden

Een hele troost is dat schrijvers en mensen die er in de boekenwereld toe doen, maar een uitnodiging voor het Boekenbal aan hun neus voorbij zagen gaan, ook dit jaar weer terecht konden aan de overkant van het Leidseplein bij het Bal der Geweigerden in Paradiso.


Foto: Peter Pasman l Bal der Geweigerden

Thema van de Boekenweek is dit jaar: Boem paukeslag - schrijvers en muziek. Het openingsprogramma, gepresenteerd door Margreet Dolman, bestond uit de presentatie van de zeven favoriete levensliederen van literair Nederland. Het publiek werd onder meer getrakteerd op Manuela van Jacques Herb. Schrijvers zijn geen zangers, toch werd de titel van het lied, bescheiden weliswaar, meegezongen. Remco Campert en dichteres Anneke Brassinga schreven voor de gelegenheid een nieuwe smartlap.


Foto: Peter Pasman l Arthur Japin belaagd door de media

Voor de aanwezige schrijvers heeft muziek zo haar eigen, zeer verschillende betekenis. Eregast Japin kende een traumatische jeugd. "Muziek was van enorm belang. Het hielp me ontsnappen aan de werkelijkheid." En niet alleen komt zijn Boekenweekgeschenk uit, ook bracht hij de cd 'Vol verlangen' uit. Maar tijdens het schrijven geen muziek voor Japin. "De zinnen komen als melodieën in mijn hoofd, daar verdraag ik geen muziek bij."

Voor Nederlands best verkopende schrijfster van dit moment werkt het juist andersom. "Zonder muziek komt er geen letter op papier", zegt Heleen van Royen. De schrijfster bracht een maand geleden haar derde boek uit. Woensdag ontvangt ze uit handen van haar schoonmoeder het 100.000e exemplaarvan De Ontsnapping. "Bij het schrijven van mijn vorige boek (Godin van de jacht) draaide ik tot vervelends toe Celine Dion. Voor De Ontsnapping wisselde ik het af. Madonna bij erotische scènes, dan weer Lost van Anouk en zelfs een kerstliedje."

De Boekenweek duurt tot en met 25 maart. Op die dag sluit Paul Witteman het festijn af op het Spui in Amsterdam.