DEN HAAG - Het CDA wil niet meer praten over voorstellen van de commissie-Dijkstal over verhoging van de salarissen van politici als Kamerleden, ministers en gemeenteraadsleden. De christendemocraten doen dat uit woede omdat de PvdA het CDA en de VVD zou neerzetten als "zakkenvullers" en dat linkse partijen stukken over een mogelijke salarisverhoging van Kamerleden gelekt zouden hebben naar het RTL Nieuws.

Een commissie onder voorzitterschap van oud-VVD-leider Dijkstal stelde eerder voor om de salarissen van de premier met 30 procent te verhogen en van Kamerleden met 2 procent. Maar uit recente berekeningen van de commissie Emolumenten, een commissie van de Tweede Kamer die zich bezighoudt met de beloning van Kamerleden, blijkt dat de Kamerleden er met invoering van de voorstellen van Dijkstal op achteruit gaan. Ideeën om dat te compenseren vielen slecht bij PvdA, GroenLinks en SP.

PvdA-leider Bos zei eerder al dat hij, als hij premier wordt, afziet van de door Dijkstal voorgestelde salarisverhoging van 30 procent. Volgens Bos is 10 procent genoeg.

Zorgkosten

Een compensatie voor zorgkosten voor Kamerleden is overigens definitief van de baan. De commissie Emolumenten sprak hierover in februari met minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

Volgens voorzitter Hofstra van de commissie is er geen sprake van dat de Kamer zichzelf een forse salarisverhoging zou willen geven, zoals RTL Nieuws dinsdag meldde. "Dat geeft geen pas. Kamerleden zitten in een glazen huis en wij zullen altijd zorgvuldig omgaan met dit soort zaken."