BELGRADO - Slobodan Milosevic wordt in Servië begraven. Zijn lichaam wordt woensdag per vliegtuig van Schiphol naar Belgrado gebracht. Dat heeft Milorad Vucelic, de vice-president van de Servische Socialistische Partij SPS, die Milosevic tot zijn dood formeel leidde, dinsdag gezegd. Vucelic deed zijn mededeling op de Servische televisie.

Volgens hem komt het stoffelijk overschot van de zaterdag overleden Servische ex-president aan het begin van de middag in Belgrado aan. Wanneer de begrafenis plaatsheeft, is nog onbekend.

De advocaat van Milosevic in Den Haag heeft volgens het persbureau Reuters het nieuws bevestigd. Raadsman Tomanovic liet weten dat de zoon van Milosevic, Marko, het Joegoslavië-Tribunaal er dinsdagavond van op de hoogte heeft gesteld dat zijn vader in Belgrado wordt begraven.

Hulp Poetin

Marko Milosevic heeft de Russische president Poetin eerder vandaag formeel per brief toestemming gevraagd om zijn vader tijdelijk in Moskou te begraven. Dat heeft de vice-voorzitter van het Russische parlement bekendgemaakt.

Marko Milosevic meent dat een begrafenis van zijn vader in Servië-Montenegro "onvoldoende" waarborgen biedt. Eerder liet hij al weten dat de familie wil dat er mogelijkheden zijn om het graf ook in de toekomst te bezoeken. Dat wordt voorlopig lastig omdat tegen de moeder van Marko nog een juridische aanklacht loopt wegens vermeende financiële malversaties.

Opsporingsbevel Mira

Het opsporingsbevel in Servië tegen moeder Mira is ingetrokken zodat ze naar Belgrado zou kunnen gaan, als daar de begrafenis zal zijn, maar de aanklacht is niet ingetrokken.

Schiphol

Het stoffelijk overschot van Slobodan Milosevic is dinsdagavond om 19.00 uur aangekomen bij het mortuarium op Schiphol. De lijkwagen met het lichaam van de oud-president was eerder op de avond onder politiebegeleiding vertrokken vanaf het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.