JERICHO/GAZA - De Israëlische bezettingsmacht heeft dinsdag een raket in een Palestijnse gevangenis geschoten. Een gevechtshelikopter beschoot de inrichting die door Israëlische soldaten wordt belaagd. Israëlische bulldozers hebben ook grote stukken rond de gevangenis neergehaald. Bij het vallen van de duisternis werden nog schoten gehoord.

De Israëli's omsingelden het complex dinsdag en beschoten de inrichting. Circa 150 van de naar schatting tweehonderd gevangenen hebben zich aan de belegeraars overgegeven maar niet de mensen waar de Israëli's op azen, berichtte de internetsite van de krant Haaretz.

Moord

Aanleiding voor de aanvallen op de gevangenis was de Israëlische eis dat gevangenen in het Palestijnse complex met buitenlandse waarnemers aan hen worden overgedragen. Een van de gevangenen is Ahmed Saadat, een lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Hij wordt met vier andere gevangenen verdacht van de moord op een Israëlische bewindsman in 2001, Rehavam Zeevi.

De Palestijnse president Abbas opperde pas nog dat Saadat zou vrijkomen. De Israëlische strijdkrachten overvielen dinsdag de gevangenis om dat te voorkomen. Zeker een Palestijnse cipier en een Palestijnse gevangene zijn daarbij gedood.

Woedend

De leider van de islamitische beweging Hamas, Khaled Meshaal, heeft vanuit zijn ballingschapoord geëist dat Saadat ongedeerd blijft. Hij riep de Palestijnen op massaal naar Jericho te trekken om te betogen. Voorts eiste hij ingrijpen van de internationale gemeenschap. De gevangenis had tot voor kort waarnemers uit de VS en Groot-Brittannië binnen zijn muren, maar die vertrokken kort voor de Israëlische aanval.

Op tal van plaatsen in de Gazastrook en op de bezette Westelijke Jordaanoever keren woedende Palestijnen zich naar aanleiding van de aanval op de gevangenis tegen westerse instellingen of personen.

Reisadvies

In een reactie hierop heeft het ministerie van buitenlandse zaken dinsdag het reisadvies voor de Palestijnse gebieden aangescherpt. Reizen naar de Gazastrook werden al ontraden, maar nu geldt dat advies ook voor de Westelijke Jordaanoever.

De website van Buitenlandse Zaken kenschetst de situatie in de Palestijnse Gebieden als "momenteel erg instabiel". "Indien u toch mocht besluiten naar de Palestijnse Gebieden te reizen, loopt u een verhoogd risico om slachtoffer te worden van geweld of ontvoeringen.