DEN HAAG - Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen, die normaal gesproken buiten scharrelen, mogen vanaf donderdag gevaccineerd worden tegen de vogelgriep. Het ministerie van Landbouw maakte dinsdag bekend dat het inentingsprogramma die dag begint.

Minister Veerman (Landbouw), die langdurig en vastberaden in Europa lobbyde voor de vaccinatiemogelijkheid, laat deze kans zelf niet voorbij gaan. De dubbelgezoomde Barnevelders en Hollandse krielkippen, die normaal gesproken rond het woonhuis van de bewindsman in de Hoeksche Waard scharrelen, zullen op de eerste dag de prik tegen het gevreesde vogelgriepvirus krijgen.

De Nederlandse vaccinatie tegen de vogelgriep is gebonden aan verschillende regels. Zo mogen kippenboeren alleen buitenlopende leghennen inenten. Onder het hobbypluimvee komen kippen, kalkoenen, eenden en ganzen in aanmerking voor de prikken.

Tweede prik

Om goed beschermd te zijn tegen het virus moeten de dieren twee maal geprikt worden. De tweede prik kan pas drie tot vier weken na de eerste. Drie weken na de tweede vaccinatie mogen de kippen weer naar buiten.

Voor de vaccinatie, die maximaal een jaar geldig is, heeft het ministerie vier miljoen doses van het vaccin Gallimune Flu H5N9 van het Amerikaans-Franse diergeneesmiddelenconcern Merial besteld. Alle ingeënte dieren krijgen een pootring met de tekst 'Vaccinatie AI 2006 NL'.

Kosten

De pluimveehouders mogen zelf bepalen of ze hun dieren vaccineren of opgehokt houden zoals nu. De kosten van de behandeling komen in ieder geval voor rekening van de eigenaar. Het Rijk betaalt wel de bijbehorende bloedproef.

Nederland kreeg drie weken geleden net als Frankrijk toestemming van de Europese Unie het pluimvee te vaccineren tegen het H5N1-virus. De andere lidstaten stelden wel als voorwaarde dat levende ingeënte dieren niet de grens over gaan: ze moeten in Nederland geslacht worden voor export.

Hobbydieren

Nederland telt een half miljoen biologische kippen en ongeveer 5 miljoen vrije uitloophennen. Het aantal hobbydieren is niet exact bekend. Naar schatting huisvesten Nederlanders in achtertuinen en particuliere kippenhokken 1 tot 3 miljoen vogels, die voor de vaccinatie in aanmerking komen.