ROTTERDAM - Het treinverkeer in en rond Rotterdam heeft al de gehele dinsdag te kampen met uitval. Rond het middaguur was Rotterdam Centraal anderhalf uur per trein niet bereikbaar. Even leek het beter te gaan, omdat de storing in de aansturing van wissels en seinen verholpen leek. Maar korte tijd daarna viel die aansturing opnieuw uit. Rond half vier kwam het treinverkeer weer langzaam op gang.

Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail zei dat overdag honderden reizigers het stedelijk openbaar vervoer gebruiken om bij stations te komen met aansluitende treinverbindingen. Zij moesten veelal omreizen of liepen veel vertraging op.

Alternatief vervoer

Rond 15.30 uur werd duidelijk dat de problemen niet voor de avondspits opgelost zijn. ProRail verwacht een toeloop van reizigers op Rotterdam Centraal Station en op de stations waar alternatief vervoer mogelijk is. Een aannemer is nog tot 18.00 uur bezig met het repareren van een stukgetrokken glasvezelkabel. Daarna zal het nog enige uren duren voordat het treinverkeer weer op schema rijdt.

Rond 16.00 uur rijdt een aantal bussen tussen Schiedam en Delft. Daarnaast rijdt twee keer per uur een trein tussen Rotterdam en Den Haag Hollands Spoor. Ook van Rotterdam naar Dordrecht rijdt eens per halfuur een trein. Deze frequentie is echter onvoldoende om alle reizigers te bedienen.

Glasvezelkabel

De storingen begonnen toen in de ochtend een glasvezelkabel werd stukgetrokken bij het plaatsen van een geluidscherm langs de lijn tussen Rotterdam en Rotterdam-Noord. Dat dupeerde de reizigers richting Gouda, die met het stedelijk openbaar vervoer naar station Alexander moesten om hun reis te vervolgen.

Vervolgens vielen rond elf uur rond CS seinen en wissels uit omdat de aansturing met de computer faalde, vermoedelijk als gevolg van de stukgetrokken kabel. Alle treinverkeer van en naar dit hoofdstation werd vervolgens stilgelegd. Reizigers moesten opnieuw per metro, tram of bus een station zien te bereiken om hun reis te beginnen of vervolgen.

Na anderhalf uur leek de storing verholpen, maar de oplossing bleek van korte duur. Rond 13.20 uur deed hetzelfde euvel zich opnieuw voor en lag alle treinverkeer opnieuw stil op alle sporen.

Pendeltreinen

Reizigers in zuidelijke richting, Dordrecht en verder, kunnen gebruik maken van de pendeltreinen, in oostelijke richting naar Rotterdam-Alexander en in noordelijke richting naar station Hofplein. Die laatste afstand raadt ProRail aan te voet af te leggen. Ook kunnen reizigers gebruik maken van alternatief busvervoer.

Intercity's die normaal gesproken Rotterdam aandoen, worden omgeleid.