BERKELLAND - In de vrieskou zwerft de familie Oosten met vier jonge kinderen de Achterhoek rond in hun woonwagen. In Eibergen en Neede is het ontheemde gezin onlangs weggestuurd en beboet, omdat het geen legale standplaats heeft. Dat laat de gemeente Berkelland dinsdag weten. De rondtrekkende familie heeft vaak geen stroom en gas tot haar beschikking en lijdt vaak kou.

De gemeente Hof van Twente ontruimde vorig jaar de standplaats van het gezin in de kern Goor wegens ernstige overlast die de familie in de buurt veroorzaakte. Sindsdien leidt het gezin een nomadenbestaan door de Achterhoek waar het af en toe op een particulier terrein bivakkeert.

De gemeente stelde het gezin een alternatieve plek voor op een nieuwe woonwagenlocatie elders in de gemeente, maar de familie weigert dat tot op heden. Ook weigeren ze een schadevergoeding van 10.000 euro van de gemeente. De gemeente deed dit aanbod naar aanleiding van een uitspraak van de rechter die de ontruiming van de woonwagen in Goor afkeurde.

Ernstige overlast

Het gezin heeft onlangs wel een verzoek ingediend bij Hof van Twente om terug te mogen keren naar de oude standplaats in Goor. De gemeente laat dat niet toe wegens de ernstige overlast die buurtbewoners van het gezin ondervonden. Volgens de bewoners was er sprake van vernielingen, geluidsoverlast en dealen.

Volgens wethouder M. Verbeek van Hof van Twente weigert het gezin de door de gemeente aangeboden locatie, omdat de zaak een principekwestie is geworden. "Ik hoop dat het gezin tot inkeer komt en alsnog ons aanbod accepteert", aldus de wethouder.