SCHIEDAM - Maikel, de jongen die in juni 2000 getuige was van de moord op het 10-jarige meisje Nienke in het Beatrixpark in Schiedam, krijgt een schadevergoeding. De Nederlandse Staat en de politie Rotterdam-Rijnmond hebben hierover met de familie overeenstemming bereikt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De partijen vertelden niet hoe hoog het smartengeld is. Advocaat W. Trooster wilde dinsdag ook geen indicatie geven.

Maikel, die de verschrikkingen in het park maar net overleefde, is daarna door de politie hard aangepakt tijdens de verhoren. De politie en de Staat erkennen nu dat "onvoldoende acht is geslagen op de kwetsbare positie van Maikel tijdens de verhoren in de Schiedammer Parkmoord zaak en dat ten onrechte druk is uitgeoefend op de ouders van Maikel". Ze betreuren de gang van zaken tijdens het onderzoek.

Politieverhoren

Nu de onderhandelingen over de schadevergoeding zijn afgerond, is voor Maikel en zijn ouders wat betreft de overheid en de politie de kous af. Het enige dat voor hem nog geldt, is de zaak met de kinderpsycholoog R. Bullens. De deskundige was destijds bij de politieverhoren van Maikel aanwezig, maar greep niet in. Trooster weet nog niet hoe deze kwestie verder zal gaan.

De commissie-Posthumus, die het onderzoek naar de moord op Nienke en de ernstige mishandeling van Maikel analyseerde, stelde vast dat justitie en politie ernstige fouten hebben gemaakt. Ook concludeerde de commissie dat het toen 11-jarige slachtoffer op ongeoorloofde wijze is verhoord. De Rotterdamse korpschef Meijboom en burgemeester Opstelten kwamen tot dezelfde slotsom.

Excuses

Gesprekken tussen het slachtoffer, de korpschef, politiemensen en de officier van justitie volgden. Politie en justitie boden hun excuses aan, die door Maikel en zijn ouders werden aanvaard.

Tijdens de gesprekken bleek dat de hele kwestie ook de politiebeambten en de officier niet onberoerd heeft gelaten, aldus raadsman Trooster. Hij en landsadvocaat F. Bleichrodt doen verder geen mededelingen over hoe de schadevergoeding tot stand is gekomen.

Straf

Voor de misdaden in het Schiedamse park is Wik H. inmiddels definitief veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Eerder kreeg Kees B. van de rechtbank dezelfde straf.

Pas toen de politie H. oppakte voor een aanranding bleek dat hij ook de dader was van de moord op Nienke en de poging tot moord op Maikel.

B. heeft een schadevergoeding van ruim 600.000 euro gekregen voor de jaren dat hij onterecht vastzat.