DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft met de politie in de Rotterdamse haven een miljoenenfraude met Poolse werknemers opgerold. Vijf leidinggevenden van een maritiem uitzendbureau zijn zondag opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de SIOD dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de zegsman is voor een bedrag van 8 miljoen euro of meer aan belastingen en premies ontdoken. Ruim tweehonderd Poolse loodgieters, elektriciens, schilders en timmerlui werden met valse papieren als zeelui ingezet, terwijl ze in werkelijkheid onderhoudswerk aan schepen deden.

Zeemanstarief

De zogenaamde matrozen verbouwden schepen voor een tarief van 5 euro per uur, terwijl dat normaal 25 euro kost. Er werd twaalf uur per dag gewerkt, waarvan een deel zwart werd uitbetaald en het andere deel tegen het zeemanstarief.

Rechercheurs van de SIOD zijn onder meer naar Cyprus en Polen afgereisd om de zaak te onderzoeken. Het uitzendbureau dat bemiddelt in scheepsbemanningen, zorgde ervoor dat Poolse vaklui via een vestiging op Cyprus als matrozen werden aangemonsterd.

De SIOD kwam de fraude op het spoor toen de Arbeidsinspectie en Koninklijke Marechaussee bij controles steeds dezelfde Polen tegenkwamen op een schip dat maar niet vertrok.