AMSTERDAM - De twee Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Steven Chocolaad, hebben maandag voor de rechtbank in Amsterdam andermaal ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Het is de vraag of het Openbaar Ministerie het bewijs tegen het tweetal rondkrijgt. De zaak blijft door mist omgeven en staat of valt met de verklaringen van één enkele getuige.

Die getuige is Ria T., weduwe van Serge Wagener, een van de drie Nomads die in februari 2004 in het clubhuis van de motorclub werd doodgeschoten. Behalve Wagener kwamen toen ook de toenmalig 'president' van de Nomads, Paul de Vries, en clublid Cor Peijnenburg door vuurwapengeweld om het leven. Het OM eiste vorig jaar tegen veertien Nomads een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde het gros van de verdachten tot zes jaar cel.

Het OM had de rechtbank er niet van kunnen overtuigen dat de drievoudige moord de uitvoering van een clubbesluit is geweest. Alleen het doden van De Vries achtte de rechtbank toen bewezen. Het OM tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis.

Oirsbeek

De veelbesproken moordpartij in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek had te maken met de diefstal van een partij van 293 kilo cocaïne. Ook de moord op de 19-jarige Antilliaan Chocolaad in 2003 zou met de cocaïneroof te maken hebben. Chocolaad zou als tussenpersoon hebben opgetreden bij het transport van de drugs.

De delen van het lichaam van Chocolaad werden gevonden in de haven van Holtum en het Julianakanaal in Roosteren, verpakt in met betonblokken verzwaarde tassen. Volgens de verklaring van Ria T. is de moord in het huis van haar en haar echtgenoot gepleegd.

Chocolaad zou op een stoel zijn vastgebonden. Hem zou een zak over het hoofd zijn getrokken, waarna hij werd gewurgd. Het lichaam zou in de woning in stukken zijn gesneden. Volgens T. zijn Paul de Vries en Serge Wagener de hoofddaders. De momenteel terechtstaande Nomads, de 35-jarige Swen S. en de 42-jarige Harry R., zouden aanwezig zijn geweest. S. zou Chocolaad in Sittard hebben opgehaald en naar de woning hebben gebracht. Beiden ontkenden maandag met klem iets met de zaak van doen te hebben gehad.

Getuige

Dinsdag verschijnt Ria T. als getuige voor de rechtbank. Het verhoor zal om de getuige zo veel mogelijk te beschermen achter gesloten deuren plaatsvinden. Bij het gerechtshof in Amsterdam zal later dit jaar het hoger beroep in de zaak van de drievoudige moord plaatsvinden. Ook in die zaak is zowel S. als R. verdachte.