LEEUWARDEN - Honden en konijnen leven vaak in grote eenzaamheid. De goudvis in de kom haalt amper de tweejarige leeftijd. En katten en honden krijgen voedsel dat meer aan de wensen van de baas dan aan die van de dieren voldoet. Volgens directeur F. de Jong van de opleiding Diermanagement in Leeuwarden is "een wereld te winnen" op het gebied van dierenwelzijn.

De baasjes hebben meestal het beste voor met hun huisdier. Maar een hamster waarmee gespeeld wordt, raakt hierdoor simpelweg gestrest. "Dieren kunnen hun natuurlijke gedrag niet tonen", kaart De Jong het probleem aan in het tijdschrift Wageningen Update, dat vier keer per jaar verschijnt.

Hoogleraar diervoeding W. Hendriks van Wageningen Universiteit onderschrijft het standpunt van De Jong. Volgens hem kan het voer van de huisdieren alleen al veel beter afgestemd worden op de viervoeters. "Het voer wordt gekocht door het baasje en is daardoor vooral een projectie van zijn wensen."

Smurrie

Katten en honden bijvoorbeeld zijn echte vleeseters, waardoor 'nat voer' uit blik beter geschikt is. Maar omdat baasjes volgens Hendriks die "smurrie" vinden stinken, krijgen de dieren droge brokjes met veel plantaardige ingrediënten.

De werkgroep welzijn gezelschapsdieren presenteert volgende week donderdag zijn rapport met aanbevelingen voor meer dierenwelzijn voor de huisdieren.