DEN HAAG - De voormalige Joegoslavische president Milosevic wordt in Belgrado begraven. "Ik heb de regering in Belgrado daarvan op de hoogte gesteld", verklaarde advocaat Tomanovic van de familie maandag in Den Haag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het stoffelijk overschot is inmiddels door het Openbaar Ministerie vrijgegeven. Dat heeft justitie bekendgemaakt.

"Het is de wens van de familie dat hij in Belgrado wordt begraven", zei de jurist voor het gebouw van het Joegoslavië-Tribunaal. De familie wil een staatsbegrafenis maar zien af van het bijzetten van Milosevic op de Laan der Helden, de begraafplaats voor belangrijke Serviërs in Belgrado, zoals Milosevic' Socialistische Partij van Servië wil.

Eerbetoon

Partijleider Ivica Dacic zei dat de begrafenis een grote politieke manifestatie en een eerbetoon aan de politiek van Milosevic moet worden. "President Tadic vindt een staatsbegrafenis voor Milosevic zeer ongepast gezien de rol die hij heeft gespeeld in de recente Servische geschiedenis", maakte de regering zondag evenwel bekend.

Visum

Het lichaam van de zaterdag overleden oud-president zal worden opgehaald door zijn zoon Marko Milosevic, bevestigde de raadsman. Hij heeft zijn visum op de Nederlandse ambassade in Moskou opgehaald en wil de eerste vlucht naar Nederland nemen, dat maakte de advocaat van de familie, Zdenko Tomanovic, maandag bekend.

Onduidelijk is of hij het nog haalt om maandag op Schiphol te arriveren. Hij wil dinsdag het lichaam van zijn zaterdag overleden vader ophalen. Vier Russische artsen reizen met hem mee en zullen mogelijk een nieuwe lijkschouwing doen op het stoffelijke overschot. Tomanovic heeft het VN-tribunaal gevraagd contact op te nemen met de Nederlandse autoriteiten over de mogelijkheden van een nieuw pathologisch onderzoek.

Marko heeft inmiddels een visum ontvangen om naar Nederland te komen. De zoon van wijlen president Milosevic werd lange tijd gezocht en er was een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, maar dat is in augustus ingetrokken.

Fraude

Het lopende arrestatiebevel tegen Mira Markovic, de weduwe van Milosevic, is maandag door de Servische justitie ingetrokken. Dat berichtte de Britse omroep BBC World op basis van berichten in de Servische media. Het besluit betekent dat Markovic, die in Rusland verblijft, naar Belgrado zou kunnen reizen voor de begrafenis van haar in Den Haag gestorven man. Mira Markovic wordt gezocht wegens vermeende financiële malversaties.

Volgens het persbureau Beta heeft het parket dat over het arrestatiebevel gaat tot dusver alleen intern besloten dat het ingetrokken moet worden. Een rechter zal daartoe naar verwachting dinsdag formeel besluiten.

Broer

Borislav Milosevic, de broer van Slobodan Milosevic, ligt met hartklachten in een ziekenhuis in Moskou. Volgens het Russische persbureau Interfax is hij in de nacht van zondag op maandag opgenomen in de Bakoelev-kliniek.

Borislav Milosevic was in de jaren '90 Belgrado's ambassadeur in Moskou en is sindsdien in de Russische hoofdstad blijven wonen.

Pillen

Het Joegoslavië-Tribunaal weigert in te gaan op berichten in de media dat Milosevic in het geheim niet voorgeschreven medicatie heeft ingenomen. We moeten de resultaten van het onderzoek afwachten, aldus maandag de woordvoerster van de griffie van het VN-tribunaal.

De uitslag van het toxicologisch onderzoek dat is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut wordt later deze week verwacht, aldus het VN-hof. Intern onderzoek onder leiding van vicepresident en rechter Kevin Parker moet daarnaast meer duidelijkheid geven. De uitslagen daarvan kunnen nog wel even op zich laten wachten.

"Er is opdracht gegeven voor diepgravend onderzoek. Ik verwacht dat hij genoeg tijd zal nemen om alle relevante punten te onderzoeken", aldus het tribunaal.

Op vragen hoe het eventueel mogelijk is om pillen of medicatie het VN-cellencomplex in te smokkelen, kon de woordvoerster slechts verklaren wat de standaardprocedures zijn voor het controleren van bezoekers van het complex en hun bagage. Alle bagage wordt doorzocht en mensen kunnen worden onderworpen aan fouillering, diplomaten uitgezonderd. De medische functionaris in het VN-complex schrijft middelen voor en de bewakers dienen de geneesmiddelen toe, aldus woordvoerster Milenov van het VN-hof.

Milosevic stond ten tijde van zijn dood onder normaal regime. Hij werd volgens het tribunaal niet extra vaak gecontroleerd door bewakers. Videobewaking werd niet nodig geacht.