GRONINGEN - In het bloed van Slobodan Milosevic zat de stof rifampicine, een middel tegen lepra en tuberculose, ziektes waar de Servische ex-president niet aan leed. Rifampicine deed de werking van de medicijnen tegen hoge bloeddruk, die Milosevic wel moest slikken, teniet. Dit zegt de Groningse toxicoloog D.R.A. Uges, die het bloed van de zaterdag overleden Milosevic eerder heeft onderzocht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uges deed zijn onderzoek op verzoek van het hoofd van het klinisch farmaceutisch toxicologisch laboratorium van de Haagse ziekenhuizen, Dr. D.J. Touw. Deze was al eerder door het tribunaal ingeschakeld om uit te vinden waarom de bloeddruk van Milosevic, ondanks het gebruik van sterke bloeddrukverlagende medicijnen, hoog bleef.

Bloeddruk

Touw stelde in januari zelf een rappport op waarin hij concludeerde dat Milosevic dan wel zijn medicijnen niet slikte, of extra medicatie toegediend kreeg die de werking van de bloeddrukverlagende middelen annuleerde. Een hoge bloeddruk kan leiden tot een hartinfarct, waar Milosevic zaterdag aan overleed.

Een van de advocaten van Milosevic, de Servische Tomanovic, vertrouwde het rappport van Touw niet, en vroeg Uges om een contraexpertise uit te voeren. De toxicoloog onderschreef de conclusies van Touw. De Haagse apotheker deed toen de suggestie om het bloed van Milosevic nog eens te laten onderzoeken op middelen die andere stoffen afbreken. Uit dat onderzoek, dat door Uges werd uitgevoerd, kwam twee weken geleden de stof rifampicine naar boven.

Touw ontving het onderzoek van Uges rond 21 februari. Dezelfde dag belde hij met de behandelend arts van Milosevic om hem de resultaten mee te delen. Een of twee dagen later kreeg de behandelend arts de rapportage zelf in handen.

Doelbewust

Uges vermoedt dat Milosevic het middel doelbewust slikte om zichzelf extra ziek te maken en te kunnen zeggen dat de Nederlandse artsen zijn hoge bloeddruk niet konden behandelen. Hij wilde daar volgens Uges waarschijnlijk mee bereiken dat hij voor medisch onderzoek naar Rusland zou kunnen afreizen. Een verzoek daartoe had hij al eerder aan het tribunaal gedaan.

Het lichaam van Milosevic lag maandagochtend nog steeds in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dat heeft een woordvoerster van het NFI gezegd. "De officier van justitie heeft het lichaam nog niet vrijgegeven", aldus een woordvoerster.

Begrafenis

In Servië is onenigheid ontstaan over de begrafenis. Zijn weduwe Mira Markovic, tegen wie een arrestatiebevel loopt, is niet welkom, heeft de Servische president Tadic gezegd. Ook van een staatsbegrafenis, zoals Milosevic' aanhangers willen, zal geen sprake zijn, stelde het presidentieel bureau.

De weduwe en dochter zouden hebben aangegeven dat Milosevic in Servië moet worden begraven. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zei zondag dat het lichaam maandag wordt overgedragen aan zijn familie. Of familieleden daarvoor naar Nederland komen, was nog onduidelijk.

Arrestatiebevel

Mira Markovic wil naar Den Haag om het lichaam op te halen, maar omdat er een internationaal arrestatiebevel tegen haar loopt, is dat niet mogelijk. Markovic zei dat "alles er nu vanaf hangt of ik van de Interpol-opsporingslijst word gehaald".

Een rechtbank in Belgrado vaardigde in het najaar opnieuw een internationaal arrestatiebevel uit tegen Markovic. De rechters hadden haar willen ondervragen over de moord op Ivan Stambolic, de voorganger van Milosevic als president van Servië. Ook wordt Markovic verdacht van betrokkenheid bij illegale onroerendgoedtransacties. Ze is sinds 2003 op de vlucht, en verbleef, naar wordt aangenomen, veel in Rusland.

Rustig

Bij het Joegoslavië-Tribunaal werd maandagochtend het normale leven hervat. Afgezien van de rijen satellietwagens en cameraopstellingen van televisiezenders voor het VN-Hof was het rustig rond het gebouw. Om 09.00 uur begon er een zitting in de zaak tegen de Bosnisch-Servische officieren Blagojevic en Jokic.